Hlavní obsah

Štěch: EU by měla Ukrajině nabídnout členství

Právo, Michael Švec
Praha

Evropská unie by měla Ukrajině nabídnout reálnou možnost stát se jejím členem, přestože půjde o velmi složitý proces. Na konferenci Dny USA a Evropské unie na pražském Žofíně to prohlásil předseda Senátu Milan Štěch.

Foto: Petr Horník, Právo

Mezinárodní Žofínské fórum. Dny USA a Evropské unie. Na snímku předseda Senátu Milan Štěch

Článek

„Ukrajina potřebuje pomoc a asociační dohoda je dobrým krokem,“ řekl Štěch. „Není ale dostačující. Ukrajina musí mít jasnou možnost a reálný výhled na vstup do EU,“ vysvětlil.

Zároveň ale dodal, že ukrajinská cesta do EU bude nesmírně složitá. V tuto chvíli podle něj není „reálné a slušné“ slibovat vstup v blízkém horizontu. Štěch zdůraznil, že krizi na Ukrajině „v žádném případě nelze vyřešit vojensky, ale pouze diplomaticky“.

Podle jeho názoru měla vnitřní krize na Ukrajině, která se rozvinula do nynějšího konfliktu, tři hlavní příčiny. Hlavním spouštěčem podle něj byla neustále se zhoršující ekonomická a sociální situace občanů, která také Ukrajince vyhnala do ulic.

Dalším výrazným problémem podle Štěcha byl boj oligarchů o moc a ekonomické pozice.

„Z Ukrajiny se vyvádělo velké bohatství, které teď chybí při řešení velkých infrastrukturálních a sociálních problémů,“ zdůraznil Štěch.

Rozdílné názory západních a východních Ukrajinců

Za třetí jde o rozdílný pohled Ukrajinců z východu a západu země na roli Rudé armády. Zatímco na východě považují sovětské vojáky jednoznačně za osvoboditele od nacistického Německa, podle západu šlo jen o další okupaci, tentokrát ze strany SSSR, zdůraznil předseda Senátu s tím, že téma druhé světové války je na Ukrajině stále velmi živé.

Štěch doplnil, že česká společnost je v pohledu na ukrajinskou krizi i protiruské sankce rozdělena.

Martin Luther King III: Jen nenásilí přinese změnu

Martin Luther King III., nejstarší syn stejnojmenného proslulého bojovníka za lidská práva, v úvodu své řeči na konferenci vyzdvihl historii českých nenásilných protestů.

„Sametová revoluce byla úžasným zdrojem inspirace pro zastánce nenásilných kroků stejně jako předtím Pražské jaro,“ řekl bojovník za lidská práva, který zařadil Václava Havla po bok svého otce a indického politického a duchovního vůdce Mahátmy Ghándího.

Foto: Petr Horník, Právo

Mezinárodní Žofínské fórum. Dny USA a Evropské unie. Na snímku Martin Luther King III.

„Trvalého míru nemůže dosáhnout vojenská síla a terorismus, ale pouze aktivní nenásilí. Musíme mít důvěru v sílu nenásilí, která ukázala svou úspěšnost i v Sametové revoluci,“ řekl aktivista, podle nějž jen nenásilí vede k trvalé změně k lepšímu.

Lidem ve Fergusonu se nevěnovala pozornost

Luther King III. okomentoval i situaci v americkém Fergusonu, kde po srpnovém zastřelení černošského mladíka bělošským policistou vypukly protesty.

Čtvrtím s afroamerickou komunitou není věnován dostatek pozornosti a obyvatelstvo, jemuž se nevěnuje pozornost, se chová chaoticky, zdůraznil aktivista. „Toto zanedbání přineslo krizi, která se projevila ve Fergusonu,“ uvedl.

Jak uvedl, ve Fergusonu jsou z celkových 54 policistů jen tři afroamerického původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám