Hlavní obsah

Vláda nešetří a škrtí investice, kritizoval Kalousek návrh rozpočtu

Novinky, jas
Aktualizováno

Návrh rozpočtu na příští rok je podle TOP 09 nejhorší za posledních pět let. Místopředseda strany Miroslav Kalousek v pondělí uvedl, že navyšuje výdaje státu, přičemž ale dochází k poklesu investic z národních zdrojů a ke snižování investic na vědu a výzkum. TOP 09 ve Sněmovně podle Kalouska navrhne vrátit rozpočet k přepracování. Podle ministerstva financí srovnává Kalousek nesrovnatelné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Ač navyšuje výdaje o desítky miliard, navyšuje pouze provozní výdaje státu a sociální výdaje. Na investice navrhuje mnohem méně prostředků, než investovala vláda TOP 09 a ODS v době nejhlubší krize,” uvedl Kalousek.

Ve srovnání s rokem 2012, kdy bylo z národních zdrojů proinvestováno 47,7 miliardy korun, předpokládá návrh investice pouze ve výši 40,7 miliardy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Kalouska dochází také k navyšování strukturálního deficitu oproti výhledu, který byl přijat v roce 2013, a to celkem o 17,7 miliardy korun. V roce 2012 šlo na investice a vědu 39,1 miliardy, pro příští rok by to mělo být 34,9 miliardy.

„Je výsměchem nejen rozpočtové odpovědnosti, ale i hlavním vládním slibům šetřit a investovat. Vláda nešetří a místo investování projídá budoucnost,“ konstatoval Kalousek, podle něhož vláda nešetří ani na nákupu služeb a materiálu a výrazně (o 5,81 miliardy korun) navyšuje i neinvestiční dotace podnikatelským subjektům.

Strana navrhne, aby byl návrh rozpočtu přepracován, výdaje sníženy o 20 miliard a investice navýšeny na úroveň roku 2012.

Investice zamíří do potřebných projektů, tvrdí MF

Ministerstvo trvá na tom, že investice vzrostou a připomnělo, že v minulých letech bývaly finance pravidelně nedočerpány. „Snahou této vlády je tuto dosavadní praxi nedůsledného čerpání výdajů ukončit a naopak konečně začít investovat do skutečně potřebných projektů, například do dopravní infrastruktury,” sdělil resort. Ministerstvo připomnělo i to, že v oblasti výzkumu docházelo k plýtvání, čemuž chce kabinet zamezit.

„Návrh Miroslava Kalouska na snížení výdajů o 20 miliard korun by nutně znamenal např. snížení důchodů nebo plateb do zdravotnictví,” odmítl resort snahu TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám