Hlavní obsah

Bělobrádek: Odchod z politiky jsem si rozmyslel

Právo, Oldřich Danda

Šéf KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek zvažoval odchod z politiky, ale úspěch lidovců v komunálních a senátních volbách ho přesvědčil, aby křeslo v čele strany a ve vládě neopouštěl. Potvrdil to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek

Článek

Jak hodnotíte volby?

Je to samozřejmě úspěch. Senátní volby jsou vždycky zrádné v tom, že první kolo volíte pro a druhé proti. A tudíž favorit z prvního kola nemusí ve druhém uspět.

Je ten výsledek potvrzením, že lidovci se definitivně vrátili do vysoké politiky?

Jsem přesvědčen, že ano. Stabilizovali jsme se, ale musím připomenout, že jsme v senátních volbách uspěli i v roce 2010. Doufám, že nás voliči přijali zpět a že ti, kteří nás nevolili, už nepodléhají klišé, která tady o lidovcích vždy byla. Je také vidět, že jsme schopní se domluvit na kandidátech, kteří nejsou typicky lidovečtí, ale jsou to osobnosti, které nám stojí za to podpořit. To očividně na voliče zapůsobilo.

Jaká klišé o lidovcích máte na mysli?

Že jsme katolíci pro katolíky, že nás zajímají jen bioetická témata, že nám jde jen o to, být u vlády za každou cenu, že jsme přestárlá strana babiček a dědů z Moravy, že jsme relikt minulosti a nevíme nic o moderním světě – ale který z jiných předsedů a prvních místopředsedů je tolik osobně aktivní na sociálních sítích. Také nám předhazují, že nemáme smysl pro humor, že jsme vesničtí vidláci, socialisti chodící do kostela, béčko ODS, Národní fronta nebo prodloužená ruka Vatikánu.

Nebývá zvykem, aby vládní strany v senátních a komunálních volbách zvítězily, jako se tomu stalo teď. Čím si to vysvětlujete?

Myslím, a je to vidět i na průzkumech, že veřejnost je po dlouhé době s vládou spokojená, a také neuplynula od sněmovních voleb taková doba. Ale neopakovalo se to co před šesti lety, kdy zemí prošla oranžová tsunami, a být na kandidátce ČSSD znamenalo automatický úspěch.

Odrazí se výsledek na fungování vlády?

Doufám, že bude klid.

To nevím, v senátních volbách neuspěli dva ministři.

To je pro mě překvapením, obzvláště u pana ministra Chládka.

Povede to ke změnám ve vládě?

To není moje věc, ale pana premiéra a pana Babiše.

 Prý už máte vysoké politiky dost. Budete na jaře obhajovat pozici šéfa KDU-ČSL?

Vážně jsem o odchodu uvažoval, to není žádné tajemství, ale z větší části jsem rozhodnut, že budu pokračovat dál.

Proč jste uvažoval o odchodu?

Je to otázka hlavně rodiny (Bělobrádek má dvě malé děti a bydlí v Náchodě – pozn. red.) a také otázka toho, jestli mám některé stresy zapotřebí. Myslím, že jsem něco dokázal a mohl by pokračovat už někdo jiný. Politika pro mě není droga, neměl jsem ambice sedět ve vládě.

Nemáte trochu škodolibou radost, že TOP 09 nedostala ani jeden mandát?

Nemám. To se ve volbách holt někdy stává. My jsme se zase nedostali v roce 2010 do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám