Hlavní obsah

Pražské počty: primátorkou Krnáčová. Ludvík v záloze

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jestli v pondělí klapne dohoda mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí, bude mít lídryně babišovců Adriana Krnáčová jistý post pražské primátorky. Jestli se koalice neupeče, zkusí podle informací Práva dohodu nabourat TOP 09 a post primátora by mohla získat ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidátka na primátorku Prahy Adriana Krnáčová (ANO) začala v neděli jednat se zástupci Trojkoalice a ČSSD.

Článek

„Jako pražská předsedkyně mohu říci, že vyjednáváme pouze o postu primátorky pro paní Krnáčovou. Jakákoliv jiná úvaha je zcela mylná,“ řekla Právu šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová a zároveň vyloučila spekulace, že by hnutí ANO nebo přímo jeho šéf Andrej Babiš hodlal Krnáčovou vyměnit za někoho jiného.

Tato informace se začala šířit poté, co si Krnáčová neprosadila do čela zastupitelského klubu svého favorita – Martina Polácha. Podle informací Práva se tak ale nestalo jednoduše proto, že Polách o funkci neměl zájem a sám navrhl Michala Haška.

Šanci větří i TOP 09

Krnáčová bude primátorkou, pokud dohodu posvětí i slepenec zelených, lidovců a starostů (pod názvem Trojkoalice) a sociální demokracie. Taková koalice by měla v 65členném zastupitelstvu křehkou většinu 33 hlasů.

Sociální demokracie by však mohla začít lavírovat, podle informací Práva jí totiž TOP 09 hodlá nabídnout post primátora, pokud přistoupí na koalici s ní, ODS a Trojkoalicí (dohromady 40 hlasů).

„Uvidí se, jestli se dohodnou, nebo ne. My jsme připraveni – a je to naše povinnost – se pokusit, aby TOP 09 byla v radě, která by zabránila vládě estébáků,“ řekl Právu hlavní vyjednavač topky Marek Ženíšek.

Hudeček zatím v klubu zůstává

Ani po odchodu pražského lídra Tomáše Hudečka se TOP 09 zcela nevzdala ambice mít svého primátora. Toho by podle Ženíška mohli za stranu, která získala ve volbách 16 mandátů v pražském zastupitelstvu, vykonávat náměstci Václav Novotný nebo Jiří Nouza.

Jenže není příliš pravděpodobné, že by případní koaliční partneři topce post primátora ponechali. TOP 09 se šestnácti mandáty by navíc toto křeslo nabídla ČSSD, která by na něj jinak se svým počtem osmi zastupitelů dosáhnout nemohla.

V případě, že by dohoda s ANO z nějakého důvodu padla a ČSSD by do koalice s TOP 09 chtěla jít, primátorem by se mohl stát ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD).

Stále ještě visí otazník i nad tím, co bude s Hudečkem. Ten sice opustil TOP 09, v jejím zastupitelském klubu však prý nadále zůstane. „Ve čtvrtek na zasedání klubu řekl, že zůstane. Já si neumím představit, že kandiduju na primátora Prahy, říkám, že největší nepřítel je Babiš, a pět dní poté vstoupím do klubu, který s ním půjde do koalice,“ podotkl Ženíšek.

Jenže je otázka, zda Hudeček, který se s TOP 09 rozhádal, vydrží jako nestraník sedět v jejím zastupitelském klubu. S radní Evou Vorlíčkovou, která rovněž z TOP 09 odešla, nemá dost mandátů, aby založil vlastní nezávislý zastupitelský klub.

Dveře by mu však mohla otevřít Trojkoalice. Hnutí ANO možnost, že by Hudečka přijalo, odmítlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám