Hlavní obsah

Sobotka: Volby jsou vysvědčením vládní koalice

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obhájení deseti křesel v horní parlamentní komoře vnímá premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jako vítězství sociální demokracie. V rozhovoru pro Právo také řekl, že volební výsledek ukazuje, jak jsou voliči s koaliční vládou ČSSD, ANO a KDU-ČSL spokojeni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD obhájila v Senátu deset křesel, celkově bude mít 33 senátorů. Ztratila tedy většinu. Nebojíte se, že už se na Senát nebudete moci spoléhat tak, jako dřív?

Nebojím. Sociální demokracie vyhrála senátní volby potřetí v řadě za sebou a poprvé v historii v okamžiku, kdy hrajeme roli vládní strany. Poprvé se nám podařilo přesvědčit občany, že vláda dělá svou práci dobře. Začali jsme měnit situaci v České republice, plníme volební program. Jsem strašně rád, že to voliči ocenili a díky transparentní politice vlády na tom vydělaly i ostatní vládní strany – lidovci a hnutí ANO. Tři vládní strany získaly 19 mandátů z 27, které se rozdělovaly v Senátu. Naopak pravicová opozice získala jen dva mandáty.

Vnímáte to jako vlastní vítězství? Posílilo to vaši pozici uvnitř ČSSD?

Vnímám to jako podporu ze strany voličů a určité vysvědčení, které vláda získala za prvních osm měsíců. Ale nemůžeme usnout na vavřínech. Spousta věcí je potřeba dotáhnout do konce. Čekají nás zákony, které jsme povinni přijmout – například o prokazování původu majetku. Musíme stabilizovat důchodový systém, zrušit druhý pilíř.

Pokud jde o komunální volby – já jsem rád, že sociální demokracie skončila na druhém místě co do počtu mandátů za lidovci a co do počtu procent za hnutím ANO. Ale je to pro nás obrovský budíček ve velkých městech a na ty se musí ČSSD soustředit. Jsem spokojen s výsledkem senátních voleb, ale nejsem spokojen s výsledkem komunálních voleb ve velkých městech. Čeká nás tvrdá diskuse před volebním sjezdem ČSSD.

Dva ministři vaší vlády – Antonín Prachař (ANO, doprava) a Marcel Chládek (ČSSD, školství) neuspěli. To přece může znamenat, že s jejich prací nejsou voliči spokojeni. Nezvažujete jejich odvolání?

Ono je to složité. Neuspěli s kandidáty do Senátu, které podpořily ostatní koaliční strany. Byl to sebevražedný boj, ve druhém kole zápasili s jinými kandidáty koaličních stran. Já si pana Chládka nevybral do vlády, protože je senátor, ale protože jsem přesvědčen o kvalitě jeho práce. Mohu říci, že se nechystám měnit ministra školství, byť těsně prohrál ve druhém kole senátních voleb.

Pokud by ministři kandidující do Senátu vůbec nepostoupili do druhého kola, pak si myslím, že by to byl signál ze strany voličů. Ale těsná porážka ve druhém kole není signál. Kdyby v těchto obvodech vyhráli opoziční představitelé, tak bych o tom musel vážně přemýšlet.

Hovořil jste o stranickém volebním sjezdu. Neztratí svůj post ve vedení strany místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, když prohrála na Zlínsku volby a neobhájila svůj post v Senátu?

Alena Gajdůšková bude muset přemýšlet, co bude dál ve svém životě dělat. Doufám, že zůstane v sociální demokracii aktivní a bude pomáhat sociální demokracii v její nelehké roli, kterou sehrává ve vládě. Já bych s ní rád spolupracoval, o konkrétní formě spolupráce spolu budeme hovořit. Její porážka byla velmi těsná a vůči práci, kterou pro Zlín odváděla, také velmi nespravedlivá.

Ministr Jiří Dienstbier naopak ve druhém kole senátních voleb své senátorské křeslo obhájil. Mohl by se vrátit i do vedení ČSSD?

Vítězství v senátních volbách určitě posílilo pozici Jiřího Dienstbiera. Jeho pozice je určitě silnější a bude záležet na něm, zda se bude ucházet o mandát ve vedení strany.

Čím si vysvětlujete nízkou volební účast 15 procent?

Hodně často se stává, že když nepostoupí váš favorit, tak ztratíte motivaci do druhého kola voleb jít. Mnoho lidí nechce vybírat menší zlo. To je jeden z faktorů. A to, co vnímám jako problém, je, že mnoho voličů ani neví, že je ještě druhé kolo senátních voleb. Oni jsou spokojení, svého kandidáta volili a už nedostali znovu signál, aby šli do kola druhého. Já bych považoval za takový signál doručení volebních lístků před druhým kolem voleb. Proto bychom měli prodloužit lhůtu mezi prvním a druhým kolem voleb na 14 dní. Bude i větší šance na to, aby se ti kandidáti střetli na veřejné diskusi.

TOP 09 vám chce výměnou za složení koalice v Praze ještě s ODS a Trojkoalicí navrhnout křeslo pražského primátora. Může to být pro ČSSD důvod, proč odstoupit od vznikající dohody s hnutím ANO a Trojkoalicí?

Neměním názor. Upřednostňuji formát spolupráce vládní koalice. Určitě to není jen Praha. Dnes byla oznámena dohoda v Pardubicích. Pro Prahu považuji za nejlepší řešení spolupráci mezi ANO, Trojkoalicí a ČSSD. Tato varianta by měla dostat šanci.

Nebojíte se, že když hnutí ANO získá post pražského primátora, ještě ho to posílí?

Já myslím, že volby ukázaly, že sociální demokracie zůstává nejsilnější politickou stranou. Máme největší klub ve Sněmovně i v Senátu. ANO získalo v senátních volbách jen čtyři mandáty. Pokud jde o situaci ve velkých městech – ANO zvítězilo jen velmi těsně. Pokud sociální demokraté v Brně a Ostravě zlepší svou práci a slezou z toho piedestalu velkých komunálních politiků, tak má sociální demokracie šanci znovu bodovat. Volby ukázaly, že jsou tu dvě silné politické strany: sociální demokracie a ANO.

Co říkáte na to, že v senátních volbách zvítězili někteří nestraníci i dva miliardáři – Ivo Valenta (šéf SYNOT) a Jiří Hlavatý (majitel Juty)?

My jsme v obvodu, kde kandidoval pan Valenta, podpořili lidoveckého kandidáta. Já si nemyslím, že miliardáři jeho typu, kteří sídlí v Monaku, mohou pro občany České republiky udělat něco dobrého v Senátu.

Když se podíváte na to, jak bodovala ČSSD a lidovci v těchto volbách, tak se nedá říci, že by prohráli tradiční politické strany. Ukazuje se, že trend podpory nestranické politiky je silnější v komunální politice než v senátní.

Co říkáte na úspěch lidovců. Nebojíte se, že ČSSD začnou ohrožovat?

Je to výzva a pozitivní motivace. Nemohli jsme počítat s tím, že politická scéna zůstane statická tak, jak si to kdysi představoval Miloš Zeman a Václav Klaus a že tu budou navěky jen dvě politické strany. Konkurence je dobrá, nutí vás zlepšovat vlastní výkon. V sociální demokracii je to výzva, abychom nerezignovali na rozšiřování své struktury. Lidovcům se to povedlo a mohu panu Bělobrádkovi pogratulovat. Z mimoparlamentní strany vytvořil stranu vládní. Já doufám, že vládní spolupráce ČSSD s lidovci a ANO bude pokračovat. Senátní a komunální volby posílily vládní koalici i její soudržnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám