Hlavní obsah

ODS je s výsledkem spokojená. Je to začátek budoucích úspěchů, tvrdí Fiala

Právo, Jan Martínek

Občanští demokraté získali v letošních senátních volbách dvě křesla v horní parlamentní komoře. Do finálového kola jim ale postupovalo sedm kandidátů. Stranické špičky to interpretují jako dobrý výsledek. V jejich sídle v Truhlářské ulici se ještě před začátkem sčítání hlasů šeptalo, že ODS možná nezíská ani jednoho senátora. Nakonec uspěli Lumír Aschenbrenner v Plzni a Jan Burian v Příbrami.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala (vlevo) na tiskové konferenci k výsledkům druhého kola senátních voleb.

Článek

Předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že jde o velmi přijatelný výsledek. „Před šesti lety jsme v těchto senátních obvodech uspěli s třemi kandidáty z dvaceti, dnes to jsou dva ze sedmi,” řekl.

"Tyto volby potvrdily, že ODS zůstává nejsilnější pravicovou stranou, je to začátek cesty k úspěchům a k volebnímu vítězství," řekl předseda. Občanští demokraté ale neuhájili jediného kandidáta v Praze, která bývala dříve její tradiční baštou. "Situace v Praze nás netěší. Potvrdil se trend, že se nám nedaří uspět ve velkých městech. Jde ale o dočasný trend," přesvědčoval Fiala.

ODS měla silnou konkurenci

Poslanec a exprimátor Bohuslav Svoboda Právu řekl, že ODS měla v Praze velmi těžkou pozici. Proti kandidátům ODS šli podle jeho názoru mimořádně silní kandidáti. "Bylo by zvláštní, kdyby Václav Hampl v Praze nevyhrál. Také Zuzana Baudyšová je velmi známá ze svého působení v neziskových organizacích," řekl Právu Svoboda. Žáček tvrdí, že by se v budoucnu chtěl podílet na větší integraci pravice.

"To, že nezvítězil Pavel Žáček, považuji vyloženě za chybu voličů. Je to nenápadný člověk s obrovskou historií," řekl také Svoboda. Bývalého ředitele ÚSTR porazil v obvodu Praha 5 kandidát KDU-ČSL a Strany Zelených advokát Václav Láska.

Fiala vyzval dva ministry k rezignaci

Šéf ODS nepřímo vyzval ministry Marcela Chládka (ČSSD) a Antonína Prachaře (ANO), kteří v senátních volbách neuspěli, aby ze svých postů odstoupili.

"Dva členové vlády nezískali důvěru voličů. Pan premiér Sobotka to tak trochu hází za hlavu, ale hlas voličů není nic, co bychom měli úplně pominout. Vzpomínám si, když můj kolega z vlády Alexandr Vondra po prohře v senátních volbách odstoupil. Očekávám, jestli tito lidé přistoupí k hlasu voličů také odpovědně a vyvodí z toho politickou odpovědnost," řekl Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám