Hlavní obsah

ČSSD chce navrhnout změnu systému senátních voleb

Právo, kab
Aktualizováno

Nízká volební účast necelých 17 procent letošního druhého kola senátních voleb si žádá reakci, myslí si předseda vlády a sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Strana navrhne změnu voleb do Senátu, mezi prvním a druhým kolem by nově mohlo být čtrnáct dní, nikoliv týden. Výsledek voleb však ČSSD považuje za úspěch celé vládní koalice.

Vyjádření premiéra Sobotky po finále senátních voleb Video: Novinky

 
Článek

„Volby znamenají stabilitu vládní koalice. Vládní koalice má s přehledem většinu v Senátu. Dneska večer budou mít všichni v sociální demokracii radost, dneska večer si určitě užijeme. Poprvé jsme vyhráli senátní volby, i když jsme vládní strana,“ prohlásil Sobotka.

Sociální demokraté obhájili deset křesel, v horní parlamentní komoře mají celkově 33 zástupců. Ztratili většinu, stále ale tvoří nejsilnější senátorský klub.

Uspěl například předseda Senátu Milan Štěch, který je v horní parlamentní komoře  už od jejího založení v roce 1996 a znovu tak může obhájit své křeslo v čele parlamentního tělesa. Své místo si udržel i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Chládka odvolávat nebude

Ačkoliv Sobotka výsledek voleb považuje za úspěch vládní koalice, dva její ministři neuspěli, a to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) a ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Ani jednoho však Sobotka podle svých slov odvolávat nehodlá.

„Mě mrzí výsledek kolegy Chládka, ale byla to těsná porážka. Stejně tak mě mrzí výsledek místopředsedkyně ČSSD Aleny Gajdůškové ve Zlíně. Byla to nespravedlivá prohra, ale takové už prohry bývají,“ řekl Sobotka.

Nízká volební účast si podle jeho slov zaslouží reakci. ČSSD chce navrhnout změnu voleb do Senátu. Mezi prvním a druhým kolem by měla být pauza čtrnáct dní. Sobotka se domnívá, že po tuto dobu se voliči lépe seznámí s kandidáty postupujícími do druhého kola. Vláda navíc stihne za tuto dobu doručit občanům volební lístky, které konání hlasování připomenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám