Hlavní obsah

V ANO sílí hlasy proti koalicím s komunisty

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým poslancům z hnutí ANO se nelíbí, že ve městech vznikají dohody na radnici s komunisty. Martin Komárek chce o situaci jednat v úterý na poslaneckém klubu s šéfem ANO Andrejem Babišem.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ANO Martin Komárek

Článek

„Nechci, aby ANO uzavíralo koalice s KSČM. Je to můj osobní názor, který vychází z toho, že se domnívám, že programy komunistů a hnutí ANO jsou zcela neslučitelné. Koalice by se měly dohadovat na základě programové shody,“ řekl Právu Komárek.

Na jeho výtky mu však prý kolegové argumentují, že někteří komunisté jsou na tom po mravní stránce častokrát lépe, než zástupci ostatních stran. „Nepochybně o tom budeme na klubu mluvit, ale není to věc, která by měla hnutí štěpit,“ dodal Komárek.

Uznává prý, že koalice v obcích a městech jsou věcí místních organizací. „Ale domnívám se, že to poškozuje ANO. Když ODS uzavírala na místní úrovni koalice s komunisty, tak jí pak voliči na té celostátní přestali věřit,“ připomněl.

Proti koalicím s komunisty se rázně postavil i poslanec ANO Ivan Pilný. „Mně se to nelíbí hodně. Nenechám si tento názor pro sebe. Myslím si, že někteří lidé se chtějí za každou cenu dostat k moci, ale existuje hranice. S čertem a ďáblem se jednat nedá,“ řekl Právu.

Je to politická chyba, míní další poslanec

Postoj svých kolegů podpořil i plzeňský poslanec Pavel Šrámek. „Určitě o tom budeme debatovat. Je to zásadní politická chyba, jsme pravicové hnutí a jako takové bychom se vůči komunistům měli jasně vymezit,“ řekl Právu.

Dodal, že by rád hlasoval pro usnesení, které by spolupráci s komunisty na místní úrovni nedoporučovalo. Sám Babiš své hnutí líčí jako středopravicové.

Ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO však emoce svých kolegů brzdí. Možná i proto, že sám pochází z Kladna a pracoval v Lovosicích a v obou těchto městech právě koalice s komunisty vznikla.

„Lidé se domlouvají podle toho, jak se tam znají, zda jsou slušní, nebo to jsou gauneři a zloději,“ uvedl pro Právo. „Komunální volby, a mám s tím své zkušenosti, nejsou o ideologii, ale jsou o spolupráci nad tím, zda se postaví chodníky, nebo se postaví stadión. Jestli je někdo z KSČM, ODS nebo TOP 09, nehraje roli,“ dodal.

Daleko ostřeji se proti spolupráci s komunisty vymezilo vedení ODS. V minulém volebním období zrušilo hned 18 místních sdružení za to, že spolupracovala s KSČM.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám