Hlavní obsah

Vláda chce odškodnit oběti nucené sterilizace. Zákon má být příští rok

– Praha

Do konce příštího roku chce česká vláda předložit zákon, jeho prostřednictvím by byly odškodněny oběti protiprávních sterilizací. Obrysy normy mají být na stole do konce letošního roku. Kabinet to uvedl v odpovědi Výboru OSN pro lidská práva (UNCHR) na jeho výtky. Text se chystají ministři projednat v pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Zákon předpokládá komplexní odškodnění obětí protiprávních sterilizací a uspokojení jejich nároků ze strany státu. Oběti tedy již nebudou muset vznášet u soudu občanskoprávní žaloby proti zdravotnickým zařízením, kde došlo k provedení protiprávních sterilizací," píše vláda.

Dodává, že není odpovědná za to, pokud se poškozené osoby na soudce neobrátily. Přesto ale prý chce z dobré vůle zákon připravit.

S podezřením na nucené sterilizace žen v Česku, a to především romských, přišlo v roce 2004 Evropské středisko pro práva Romů (ERRC). Desítky žen se přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily i na soudy.

Odškodnění až pro tisícovku žen

Vládní výbor proti mučení a nelidskému zacházení odhaduje, že by nárok na odškodné mohla mít až tisícovka žen.

Na základě několik let starého návrhu měly poškozené získat 300 tisíc až 400 tisíc korun podle újmy na zdraví či míry porušení tehdejších předpisů. Na odškodnění měly mít nárok ženy, které podstoupily nedobrovolnou sterilizaci od ledna 1972 do května 1991. Zákrok se podle tehdejších regulí prováděl "v zájmu zdravé populace" a úřady k němu motivovaly dávkou až 10 tisíc korun.

Výbor OSN také doporučil, aby český stát znásobil své úsilí a třeba odstranil velkovýkrmnu vepřů v Letech u Písku z míst, kde stával za protektorátu tábor pro Romy. Vláda odpovídá, že chce ve spolupráci s vládní radou pro záležitosti romské menšiny "hledat kroky k řešení situace a možnosti ukončení provozu velkovýkrmny prasat".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám