Hlavní obsah

Soudci se ohradili proti Válkové: Kritikou soudů porušila ústavu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně spravedlnosti Helena Válková proti sobě poštvala soudce, když v souvislosti s vraždou studenta ve Žďáru nad Sázavou zkritizovala soud, který dříve rozhodnul o propuštění útočnice z léčebny. Podle Soudcovské unie tím Válková porušila ústavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

„Je v rozporu se zákonem i ústavou, aby ministryně spravedlnosti hodnotila správnost rozhodovací činnosti soudce včetně jeho postupu při výběru a hodnocení důkazů s výjimkou stížnosti pro porušení zákona,“ uvedla v prohlášení Soudcovská unie ČR.

Nelíbí se jí vyjádření Válkové, která ve středu uvedla: „Bohužel dospívám k závěru, že soud zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když zkoumal, zda pobyt pacientky v případě jejího propuštění na svobodu bude, či nebude nebezpečný. Dokazování mohlo proběhnout důkladněji.“ [celá zpráva]

Soudci v Opavě podle ní vyšli při svém rozhodování pouze z vyjádření lékařů z léčebny. Případ řešili velmi krátkou dobu zhruba 30 minut a spis s jejich rozhodnutím je bez odůvodnění a velmi stručný.

Zasahuje do nezávislosti soudů

Proti takové kritice soudci vystupují – ministerstvo podle nich nesmí do jejich nezávislé rozhodovací činnosti vstupovat. „Ministerstvo spravedlnosti jako ústřední orgán státní správy soudů nesmí zasahovat do jejich nezávislé rozhodovací činnosti, ministryně výroky hodnotícími věcnou správnost rozhodnutí tento zákaz porušila. Jedná se o narušení základního principu dělby moci, který nesmí být v demokratické zemi tolerován,“ uvedli.

Policie útočnici ve středu obvinila z vraždy a braní rukojmích, za což ženě hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám