Hlavní obsah

Sobotka ve Žďáru: Chceme zlepšit péči o psychicky nemocné

Právo, ČTK, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou
Aktualizováno

Do konce listopadu by měl premiér Bohuslav Sobotka obdržet od ministrů zdravotnictví a spravedlnosti návrhy na zlepšení situace v péči o psychicky nemocné osoby. Řekl to v pátek po návštěvě žďárské školy, v níž v úterý duševně nemocná žena zaútočila nožem na studenty. Premiér za usmrceného studenta zapálil svíčku a o něco později tak učinil i prezident Miloš Zeman.

Foto: Jana Pechová, Právo

Bohuslav Sobotka zapaluje ve Žďáru nad Sázavou svíčku na pietním místě.

Článek

Premiér do školy přišel v doprovodu starostky města Dagmar Zvěřinové a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Na místě uctil památku zavražděného studenta.

„Byl to statečný člověk, nebyl lhostejný k situaci druhých a měl odvahu, to by mělo být oceněno,“ uvedl premiér na adresu 16letého Petra. „Uvítal jsem vyjádření prezidenta Zemana, že s vyznamenáním chlapce počítá,“ doplnil předseda vlády. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman dorazil chvíli po premiérovi. Před školou zapálil svíčku, ve vchodu, kde je další pietní místo, položil kytici a následně beze slov odjel.

Foto: Jana Pechová, Právo

Prezident Miloš Zeman zapaluje svíčku u pietního místa.

Škola už zavražděného studenta navrhla na udělení Ceny Michala Velíška. „Tomuto návrhu vyjadřuje podporu i řada dalších škol z republiky,” řekl novinářům ředitel školy Zdeněk Musil.

Cenu Michala Velíška uděluje každoročně nadace ADRA lidem, kteří prokázali občanskou statečnost a slušnost v situacích, při nichž jde o záchranu lidského zdraví či života.

Děkoval za odvedenou práci

K důvodům návštěvy ve městě Sobotka poznamenal, že přijel poděkovat řediteli i starostce za odvedenou práci. Vyjádřil poděkování také policistům a záchranné službě za profesionální postup.

„Celou situaci, jak k ní došlo, chceme podrobně zmapovat a zjistit, kde se stala chyba,“ doplnil premiér Sobotka. Dodal, že zpráva od ministrů školství a zdravotnictví bude předložena do vlády a bude zároveň veřejná.

Šestadvacetiletá žena z Ostravska ve žďárské škole ubodala jednoho studenta a další tři lidi zranila. Policie ji obvinila z vraždy a braní rukojmí, hrozí jí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest. Pohřeb chlapce bude v pondělí na žďárské Zelené hoře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám