Hlavní obsah

Předsedové stran si navzájem vyčítali koalice s KSČM

Právo, Jan Martinek
Praha

V předvečer otevření volebních místností do druhého kola senátních voleb se voliče snažili přesvědčit lídři nejsilnějších politických stran. V superdebatě na České televizi proti sobě zasedli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), předseda ODS Petr Fiala a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Foto: Česká televize ČT24

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ukazuje v předvolební debatě na ČT seznam koalic, které strany uzavřely na komunální úrovni s KSČM.

Článek

Diskutovali například o roli Senátu, o zákonu o obecném referendu či o povolebních koalicích. Předsedy stran přišli podpořit i místopředsedové, kteří s voliči komunikovali z volebního studia pomocí Twitteru.

Mezi předsedy to občas pěkně zajiskřilo: poprvé, když předseda ODS Petr Fiala vyčetl Andreji Babišovi, že jeho hnutí ANO uzavírá koalice s komunisty. Babiš kontroval, že v uplynulém období ODS, TOP 09 i ČSSD uzavřela s KSČM celkem devatenáct koalic. „Pan Schwarzenberg dokonce v Sýkořicích volil členku KSČM, že je to slušná paní,“ řekl Babiš. Hned nato Fialovi vmetl, že jeho strana ovládá média. „To je skutečně vtip večera,“ reagoval Fiala.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek posléze uvedl, že pokud někde uzavřou zástupci jeho strany koalici s komunisty, budou vyloučeni ze strany. „Máte koalici s KSČM ve třech obcích,“ připomněl mu Babiš. Také místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že v minulosti ODS odebírala licence těm buňkám, které koalice s KSČM uzavřely.

Spor o reformu penzí a referenda

K druhému střetu došlo při debatě o důchodové reformě. Fiala obvinil vládní koalici, že ruší druhý pilíř, aniž by měla koncepci penzijní reformy. Na to ostře zareagoval premiér Sobotka. „Vaše koncepce byla, že lidé půjdou do důchodu v 75 letech. To je řešení podle ODS,“ vmetl Fialovi zvýšeným hlasem premiér.

Předsedové se neshodli ani na zákonu o obecném referendu, které pravicová opozice striktně odmítá. „Jsem zásadní odpůrce referend, vždycky jich využívali diktátoři a populisté,“ prohlásil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Také podle Fialy nepatří obecné referendum do českého ústavního systému.

Naopak Pavel Bělobrádek by si takový zákon představit uměl, referendum ale podle něj nemá nahrazovat zastupitelskou demokracii. „Měl by to být unikátní a výjimečný nástroj,“ uvedl Bělobrádek. S ním souhlasil Andrej Babiš, podle kterého by ale obecná referenda měla platit až při padesátiprocentní účasti.

Většinový volební systém: náznak shody

Náznak shody mezi koalicí a opozicí se objevil v debatě o změně volebního systému: Andrej Babiš se vyslovil pro většinový. „Jeden vládne a druhý kritizuje, takhle by se stát dal řídit jako firma. V koalici musíme dělat kompromisy. Voliči rozhodli, že musíme vládnout s levicovou ČSSD,“ řekl Babiš. Připustil ale, že na změnu systému není ani prostor, ani půda.

Fiala na to reagoval, že dlouhodobě zastává názor o změně volebního systému a posílení většinových prvků. „Je na to potřeba čas a dohoda napříč politickým spektrem,“ řekl Fiala.

Babiš také uvedl, že by si uměl představit i změnu voleb jako takových. „Měli bychom se zamyslet nad tím, proč se do Senátu volí dvoukolově a proč se u nás volí v pátek a v sobotu, a ne ve čtvrtek a v pátek, aby v sobotu lidé mohli odjet na chatu,“ řekl Babiš. Premiérovi Sobotkovi naopak připadá dvoukolový systém spravedlivější a Bělobrádek by se přikláněl k tomu, aby se volilo jen jeden den. Zamezilo by se tak podle něj podezřením z manipulace voleb přes noc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám