Hlavní obsah

Starosta Příbrami vystoupil z ČSSD, vadilo mu chování kolegů

– Příbram

Příbramský starosta Pavel Pikrt ve čtvrtek oznámil, že vystoupil z ČSSD. Vadí mu, jak se k němu spolustraníci chovali při volební kampani, i to, že na jednáních rady města údajně kolegové z ČSSD hlasovali s ODS proti němu. Navíc prý předkládali k projednání materiály, s nimiž ho dopředu nikdo neseznámil.

Foto: Jan Kholl, ČTK

Starosta Příbrami Pavel Pikrt

Článek

V novém zastupitelstvu bude nezávislý a chce hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

„Budu se rozhodovat případ od případu. Jednou mohu hlasovat s touto částí zastupitelstva a pak s jinou,” uvedl. Nelze to prý ale chápat tak, že přechází od ČSSD k politické konkurenci, která bude nejspíš nyní ve městě vládnout.

ANO s ČSSD ani vyjednávat nechce

V Příbrami vyhrálo komunální volby hnutí ANO, obsadí deset z 25 křesel. Druhá ČSSD sedm mandátů ztratila, nově získala jen čtyři. Pikrta voliči na kandidátce ČSSD křížkováním posunuli z třetího na první místo, a přeskočil tak volebního lídra a svého předchůdce ve funkci Josefa Řiháka.

„Měl bych být přirozeným hlavním vyjednavačem, jenomže oni vyjednávací tým nezvolili,” vyčítá spolustraníkům Pikrt. Nemá tak nyní mandát k tomu, aby mohl vést povolební jednání. ANO však jedná o povolebním uspořádání zejména s TOP 09 a jeho lídr Jindřich Vařeka dal najevo, že o schůzky s ČSSD ani nemá zájem.

Strana prosazovala jen Řiháka

Pikrtovi, který nastoupil do funkce před dvěma lety po odchodu Řiháka do vedení kraje, vadí i to, že se příbramská ČSSD údajně ve volební kampani prezentovala jako strana jednoho muže, na billboardech byl prý pouze Řihák. „My jsme neměli žádný plakát s našimi obličeji a všechny peníze se dávaly na lídra,” tvrdí Pikrt.

Dosavadní starosta měl i problém s některými záležitostmi projednávanými na posledních jednáních městské rady, například se mu nelíbilo schválení odměny 60 000 korun pro ředitele technických služeb, který podle něj letos už jednu odměnu ve stejné výši dostal.

Výhrady měl také k návrhu nechat za téměř šest miliónů korun zdemolovat budovy vedle bytízské skládky. „Chtěl jsem, abychom ten materiál stáhli, protože je neseriózní po volbách hlasovat o částce 5,7 miliónu, a ještě schvalovat firmy, které budou osloveny. Nelíbilo se mi to, ale byl jsem opět přehlasován,” uvedl Pikrt. Totéž se týkalo oprav havarijního stavu vodovodních řadů a kanalizací. „Byla to částka kolem čtyř miliónů, dopředu mi to nikdo neřekl, na poradu starosty nikdo nechodí,” dodal.

Pikrt prý ukončil své členství v ČSSD přesně tak, jak to vyžadují stanovy. Písemnou rezignaci poslal předsedkyni městské organizace ČSSD Jiřině Kaiserové. Spolu s ním skončila ve straně i jeho manželka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám