Hlavní obsah

ANO v Ostravě vyloučilo možnost koalice s ČSSD

Právo, plk
Ostrava

Vítěz komunálních voleb v Ostravě, hnutí ANO, ukončilo koaliční jednání s druhou ČSSD. Ta, pokud se jí nepodaří obejít ANO a sestavit koalici s jinými subjekty úspěšnými ve volbách, zamíří po 12 letech v čele magistrátu moravskoslezské metropole do opozice.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lídr ANO v Ostravě Tomáš Macura

Článek

„Včerejším dnem pro nás skončila možnost koaliční dohody s ČSSD. Strana nás nepřesvědčila, že svou avizovanou sebereflexi myslí vážně. Zejména neprovedla žádné personální změny, které by přinesly očištění strany od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě,“ uvedl ve čtvrtek dopoledne lídr ostravský volební ANO Tomáš Macura.

Dodal, že soc. dem. přestala být pro hnutí důvěryhodným partnerem pro naplnění hlavních programových priorit ANO.

Předběžná dohoda

„Mezi ně především patří boj proti korupci a transparentní nakládání s veřejnými prostředky. Jedinou možnou alternativou pro nás nyní je spojení s hnutím Ostravak a s některou z dalších demokratických stran. Z toho důvodu máme předběžnou dohodu o čtyřkoalici mezi hnutím ANO, Ostravakem, KDU-ČSL a ODS. Na této dohodě budeme dále pracovat,“ poznamenal.

Lídr ČSSD a starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza řekl, že stejné sdělení dostal od Macury v SMS zprávě. „Bereme jejich informaci na vědomí, jednání se stále vedou. Čekali jsme na stanovisko pana Macury. Ještě dnes se k tomu na klubu poradíme, jakým směrem další vyjednávání povedeme,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám