Hlavní obsah

Zeman by Kurdům dodal zbraně a na Islámský stát poslal české gripeny

Praha

Česká republika by měla postupovat razantněji proti Islámskému státu (IS) a poskytnout Kurdistánu na obranu proti islamistům vedle munice také zbraně. Uvedl to prezident Miloš Zeman, který nevyloučil ani nasazení gripenů v boji s islámskými radikály.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

"Vy víte, že Kurdistánu zatím dodáváme munici, ale Kurdistán potřebuje nejenom munici, Kurdistán potřebuje i zbraně," řekl  Zeman v rozhovoru pro ČTK. "Já samozřejmě vítám to rozhodnutí české vlády poslat tu munici, jenom bych si přál, aby ta podpora byla ještě výraznější," poznamenal dále.

Česká vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti miliónů kusů munice do útočných pušek kalašnikov, osmi miliónů nábojů do kulometů, 5000 nábojů do raketových granátometů a 5000 ručních granátů ze starších zásob, se kterými česká armáda už nepočítala. [celá zpráva]

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Česká armáda by munici nevyužila.

Prezident si dovede představit i další zapojení Česka do boje proti Islámskému státu. Zmínil i možnost nasazení bojových letadel JAS-39 Gripen, která nyní pomáhají střežit vzdušný prostor Islandu.

"No, tak ani to bych nevylučoval, ale myslím si, že Spojené státy mají v této oblasti daleko účinnější letecké síly a naše gripeny teď plní svoji funkci jednak na Islandu, jednak v Pobaltí," poznamenal k podílu České armády na službách střežení vzdušného prostoru v rámci NATO. Na Islandu je jich nyní pět ze čtrnácti, které má ve výzbroji Armáda ČR, dva z nich jsou dvojmístné. [celá zpráva]

Prezident současně oznámil, že brzy přijme prezidenta iráckého autonomního Kurdistánu Masúda Barzáního.

Foto: Brendan Smialowski/Pool , Reuters

Prezident Kurdské autonomní oblasti Masúd Barzání

Zeman zároveň vyjádřil přesvědčení, že by příspěvkem v boji proti Islámskému státu bylo i umístění jedné roty v počtu 150 mužů na Golanské výšiny, kde operují organizace napojené na IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám