Hlavní obsah

Pražské letiště zavádí kvůli ebole kontroly cestujících

Novinky, Václav Lang
Praha

Pražské letiště Václava Havla bude kvůli ebole od úterý kontrolovat všechny pasažéry, kteří přiletí do Prahy. Cestující budou muset ještě v letadle vyplnit zvláštní dotazník, který by měl usnadnit případná rizika spojená s epidemií choroby. Cestující, kteří se v posledních 42 dnech pohybovali v zemích akutně zasažených touto nákazou, by se museli ještě na letišti podrobit lékařskému vyšetření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Vyplnění dotazníku se bude týkat všech, kdo přiletí na Letiště Václava Havla. Cestující ještě v letadle vyplní dotazník se základními informacemi, jako je místo, odkud přicestovali a kde se pohybovali posledních 42 dní (dvojnásobek inkubační doby eboly) a kde se budou v příštích 42 dnech pohybovat.

Lidé, kteří se ve zmíněné lhůtě vyskytovali v rizikových státech západní Afriky, kde ebola řádí nejvíc, budou muset ještě na letišti vyhledat epidemiologickou službu, kde se podrobí základnímu vyšetření. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček tvrdí, že bude stačit změření teploty a odborný rozhovor s lékařem. Ten také zaznamená kontakty a místo pobytu člověka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto epidemiologické centrum bude podle Němečka tvořit několik zdravotníků, jeho provoz by neměl být příliš nákladný. „Myslím si, že půjde relativně o drobné ve srovnání s rizikem, které nám to pomůže eliminovat,“ řekl ministr.

Druhým opatřením bude podle něj zprovoznění centra biologické ochrany v Těchoníně, které by v případě zavlečení eboly do Česka fungovalo jako odborné zdravotnické zařízení. Toto opatření počítá se zvýšením personálních kapacit v Těchoníně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám