Hlavní obsah

Zeman: Pokud velvyslanec na Ukrajině nemluvil pravdu o krajanech, budu chtít výměnu

Praha
Aktualizováno

Pokud se ukáže, že český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch nepravdivě informoval o žádosti českých krajanů o repatriaci, bude chtít prezident Miloš Zeman jeho výměnu. Řekl to ve středu v rozhovoru s ČTK. Vyjádřil také přesvědčení, že českým krajanům na Ukrajině v zásadě hrozí bezprostřední nebezpečí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Zeman nedávno v souvislosti se žádosti 232 českých krajanů o návrat do vlasti vyjádřil hlubokou nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle něj nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. V médiích se spekulovalo i o tom, že požadoval Počuchovu výměnu.

"Já jsem nežádal jeho výměnu, v tom má pan ministr (Lubomír) Zaorálek naprostou pravdu. Nicméně, pokud by se potvrdilo, že dezinformoval jak ministra zahraničí, potažmo ministra vnitra, že poskytl nepravdivé informace, a že dokonce vyvíjel nátlak na naše krajany, aby nežádali o repatriaci, pak bych o něco podobného jistě požádal," řekl Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanec České republiky na Ukrajině Ivan Počuch

Na rozdíl od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který míní, že krajanům nehrozí bezprostřední nebezpečí, vidí jejich situaci dramatičtěji. "Ti, kdo se na mě s touto žádosti obrátili, tvrdí, že toto nebezpečí v zásadě hrozí. Já nemám důvod jim nevěřit," poznamenal také. I přes tuto hrozbu zopakoval, že žádost o repatriaci předá ministru vnitra 18. října.

Ministerstvo vnitra pak spolu s ministerstvem zahraničí, které se velvyslance Počucha zastalo, vytvoří pracovní skupinu, která žádosti posoudí.

Zeman také řekl, že hodnotí lidi podle inteligence. Počuch prý v jeho očích poklesl už při společné cestě kolem kyjevského divadla, když údajně nevěděl, kdo byl Pjotr Stolypin, kterého přitom Zeman považuje za prakticky nejvýznamnějšího ruského politika 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám