Hlavní obsah

Babiš: Pokud se strany domluví, proti spolupráci s Hudečkem nebudu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš nebude proti zapojení Tomáše Hudečka do koalice na pražském magistrátu, pokud s tím budou strany budoucí koalice souhlasit. Zatím ale tvrdí, že jednání jdou mimo něj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš se zatím k odstoupení Hudečka vyjadřuje opatrně, i když se s ním podle svých slov v poslední době sešel celkem třikrát a celkově ho chválí. Kdyby se prý Hudeček nestal lídrem TOP 09 v Praze, je přesvědčen, že by přijal nabídku na kandidaturu do čela Prahy za ANO.

Nyní je Hudeček volným hlasem v pražském zastupitelstvu, poněvadž ve středu rezignoval na své členství v TOP 09. Pokud by hlasoval s vítězným ANO, mělo by hnutí v Praze 18 mandátů a TOP 09 16, což by posílilo tvořící se koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se strany domluví, nebudu proti

Babiš zatím preferuje, aby se koalice v městech tvořily na půdorysu vládní koalice. Pokud by ale takto spojené strany měly o Hudečka zájem, nebude proti. „Pokud by se trojkoalice domluvila a potom dospěla k názoru, že chce s panem Hudečkem fungovat, tak já proti tomu zásadně nebudu,“ prohlásil.

Na dotaz, jak by zareagoval, pokud by s návrhem takové spolupráce přišla hlavní vyjednavačka ANO a kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová, odpověděl opatrně: „Když přijde, tak o tom budu přemýšlet.“

Zdůraznil ale, že vyjednávání je nyní především na Krnáčové a jejím týmu. „Skutečně to teď neřeším, poradíme se v týmu, ani nevím, v jakém stadiu jsou teď jednání,“ uzavřel.

Sobotka: Přeběhlík by neměl být na magistrátu

Premiér Bohuslav Sobotka zastává rovněž názor, že by se nejdříve měly dohodnout strany případné koalice na magistrátu.

„Především teď probíhají jednání mezi třemi politickými subjekty, které mají dostatek hlasů pro to, aby měly většinu v pražském zastupitelstvu. Není potřeba někoho přetahovat, ale je potřeba, aby se dohodly tři politické subjekty, které nejvíce uspěly ve volbách v Praze, a uvidíme, jakým způsobem bude tato koalice fungovat,“ řekl novinářům.

Hudeček by nicméně podle něj měl svůj mandát přenechat náhradníkovi z TOP 09, pokud by měl tendence přeběhnout k ANO. „Pokud je někdo zvolen za jednu politickou stranu, tak by ji měl reprezentovat, nebo by se toho mandátu měl vzdát. Čili pokud pan Hudeček vystoupil z TOP 09 a měl by tendence někam přebíhat, tak by od něj bylo poctivé vůči voličům, aby se vzdal svého mandátu a mohl tam postoupit náhradník za politickou stranu, za kterou pan Hudeček kandidoval,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Hudeček chtěl Trojkoalici přetáhnout Starosty

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) se údajně rozhodl nepříznivé povolební rozložení sil vyřešit po svém. Podle serveru Echo24 chtěl přetáhnout dva zvolené členy...

Výběr článků

Načítám