Hlavní obsah

Sanitář vozíčkáře neznásilnil, potvrdil vrchní soud

Praha

Vrchní soud v Praze v úterý dopoledne potvrdil výrok Krajského soudu v Hradci Králové, podle kterého sanitář Oldřich Franc neznásilnil vozíčkáře Jakuba Vybírala. Přestože mezi nimi k sexu došlo, nebyl podle soudu nedobrovolný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Oldřich Franc s obhájkyní u dřívějšího jednání u hradeckého soudu.

Článek

Případ se stal v lednu 2011 v nemocnici v Novém Bydžově. Zřízenec Franc tam měl podle obžaloby znásilnit Vybírala, který je upoután na invalidní vozík, nohy neovládá a i rukama pohybuje omezeně.

Podle žalobce je Vybíral typická oběť hledající pomoc. Jeho pozdní oznámení údajného znásilnění je podle státního zástupce běžné. Vysvětluje to dobrými zkušenostmi s Francem, vozíčkářovou sexuální nezkušeností a strachem ze společenského zahanbení.

Francův obhájce Josef Šlerka však popsal Vybírala jako člověka, který umí dát najevo nesouhlas. Řekl, že si často stěžoval rodině na personál nemocnice, a popsal ho jako sebestředného a nepřátelského jedince.

Vozíčkář k rozhodnutí soudu řekl, že je mu to líto a že ho to bolí. Podle svých slov věřil ve spravedlnost. Franc se k soudu nedostavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám