Hlavní obsah

Kalousek: V Praze se musíme spojit proti straně vůdcovského typu a loupežnického charakteru

Právo, Oldřich Danda

TOP 09 bude vyjednávat o koalici, která by měla vést pražský magistrát, řekl v rozhovoru pro deník Právo první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nechce hovořit o volebním neúspěchu, protože v Praze je podle něj jeho strana spoluvítězem.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Budete jako vedení TOP 09 vstupovat do jednání o pražský magistrát?

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Koalice ve statutárních městech podléhají schválení celostátního výboru, protože – a v hlavním městě to platí stonásobně – souvisí s celostátní politikou. Podívejte se na Olomouc, už se kvůli němu na sebe durdí předseda vlády Sobotka s místopředsedou vlády Babišem.

Babiš říká, že se tam kradlo...

To on říká všude. Pravděpodobně ví, o čem mluví. Nějak ten Agrofert vzniknout musel a zatím jsme se nedozvěděli, že by vznikl poctivou prací.

Jak to vypadá v Praze, chystají se vaši vyjednavači zkusit přesvědčit jiné strany, aby do toho šly s TOP 09?

Říkám, jsme spoluvítězi, rozdíl jednoho mandátu (17 : 16) neznamená nic. Pokud Andrej Babiš říká, že bojuje proti všem zavedeným, rozumějte demokratickým, stranám, tak máme povinnost pokusit se sestavit správu hlavního města z demokratických stran proti straně vůdcovského typu loupežnického charakteru.

To jsou silná slova, proč loupežnického?

Já se opírám o prohlášení pana Babiše, že se někde kradlo. A pokud se někde kradlo a on o tom ví, tak se asi na tom kradení podílel. Jestli se na tom nepodílel, tak ať konkrétně označí, kdo kradl, a podá trestní oznámení.

Zpět k Praze, vyjednáváte, nebo čekáte na to, až Adriana Krnáčová z ANO v jednáních neuspěje?

Ne, protože jsme spoluvítězi, tak máme stejnou povinnost jako hnutí ANO pokusit se sestavit koalici. Když se to nepodaří, tak budeme energickou opozicí.

Myslel jsem, že jste ctitelé tradic a že je tradicí, že nejdříve vyjednává vítěz, a když se mu to nepodaří, tak má pokus druhý na pásce.

Vyjednávají všichni, to si pletete s vyjednáváním vlády, tam jednoho člověka pověří prezident k vyjednávání a ostatní čekají. V komunálních volbách nikdo nejmenuje vítěze, a protože jsme spoluvítězi, tak se o to musíme pokoušet.

Už jste strávil výsledky voleb a už víte, proč jste neuspěli?

Netroufám si říci, že jsme neuspěli. A v Praze tvrdím, že jsme spoluvítězi, rozdíl jednoho mandátu je naprosto marginální.

Ale je to ztráta deseti procent proti minulým volbám. Nebo ne?

Samozřejmě, ale na skutečnou hloubkovou analýzu voleb je potřeba trochu odstupu. Teď se mohu svěřovat pouze se svými pocity a ty nejsou objektivní.

Až to zanalyzujete, budou padat hlavy? Šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra říká, že to byla prohra a že by to mělo mít nějakou dohru.

Protože jsme s analýzou ani nezačali, tak jsem dalek toho, abych vyvozoval personální důsledky, a jsem dalek toho, svalovat to na jednoho člověka, život je mnohem pestřejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám