Hlavní obsah

Tři lidé se nakazili encefalitidou z kozího mléka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Tři lidé se letos v létě nakazili klíšťovou encefalitidou po vypití nepřevařeného kozího mléka. Produkt pocházel od chovatele z Libereckého kraje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Testy prokázaly přítomnost viru klíšťové encefalitidy v kozím mléce od chovatele z Libereckého kraje. Byl to jediný případ z mimořádných kontrol 215 hospodářství,” řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Mluvčí dále dodal, že chovatelé mají povinnost upozornit, že spotřebitel musí mléko před konzumací převařit. "To chovatel udělal. Zákon tedy neporušil, proto mu nebyla ani uložena žádná sankce,” uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Převařené mléko a očkování jako prevence

Rozbor krve koz a ovcí podle Veterinární správy ukázal, že z 59 kontrolovaných chovů měla protilátky zvířata ze 14 hospodářství, což znamená, že se s virem setkala.

Přenosu nákazy lze zabránit pouhým převařením mléka před konzumací, nebo se nechat očkovat. Přestože v České republice dosahuje tento způsob přenosu pouze jednoho procenta, je třeba nepodcenit riziko.

Klíšťová encefalitida je onemocnění způsobené virem klíšťové encefalitidy, k přenosu dochází sáním krve infikovaným klíštětem nebo pitím tepelně neošetřeného mléka infikovaných zvířat. Onemocnění může mít různou formu - od lehké až po život ohrožující.

Reklama

Výběr článků

Načítám