Hlavní obsah

Malý hrabáč v pražské zoo prohrál boj o přežití

Právo, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na konci minulého týdne se pražská zoologická zahrada chlubila úžasným novým přírůstkem, kterého si pro jeho zvláštnost, podle někoho snad ošklivost, okamžitě oblíbili chovatelé i návštvníci pražské zoo.

Foto: Miroslav Bobek/Zoo Praha

Mládě hrabáče kapského, které se ve čtvrtek v pražské zoo narodilo samičce Kvídě.

Článek

Jenomže i když se devítiletá matka Kvída tentokrát chovala mnohem lépe, než po porodu svého prvního mláděte, ani tentokrát boj o přežití mládě hrabáče kapského nevyhrálo.

Potvrdila se tak smutná statistika, podle níž mají tato mláďata jen padesátiprocentní šanci, že přežijí.

„Hrabáče kapské, výjimečné a starobylé savce žijící ve velké části Afriky, chováme v Zoo Praha už pětatřicet let. Za tu dobu se zde ale podařilo odchovat jen tři mláďata, z nichž poslední před deseti lety,“ upřesnil nešťastné výsledky odchovu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který ještě v sobotu věřil, že to malý hrabáč zvládne.

„Narození mláděte nám ve čtvrtek v půl šesté odpoledne oznámili návštěvníci. Situace vypadala optimističtěji než v případě prvního mláděte, o které Kvída nejevila zájem bezprostředně po narození,” řekl Bobek.

Rychle ubývalo na váze

„Jenže od pátečního odpoledne mládě občas na celé hodiny pít přestávalo a pak neuvěřitelně rychle ubývalo na váze. Aby zvýšili jeho šance, přikládali ho chovatelé, kteří se střídali v nepřetržitých službách, Kvídě ke strukům anebo ho dokrmovali uměle,“ dodal k boji o přežití mláděte Bobek.

V sobotu ráno, vážilo mládě 1243 gramů, tedy o třicet méně než v pátek ve stejnou dobu. V průběhu dne pak nechtělo vůbec pít.

V pondělí ráno pak pražská zoologická zahrada oznámila, že mládě samičky Kvídy uhynulo.

Reklama

Výběr článků

Načítám