Hlavní obsah

ANO výrazně vyhrálo v Budějovicích

Právo, ch, orh
České Budějovice

V Českých Budějovicích výrazně uspělo hnutí ANO. Získalo 20,65 procent hlasů a v 45členném zastupitelstvu bude mít 12 křesel. ANO porazilo o 5,4 procenta sociální demokraty (devět mandátů). Nad dosavadní nejsilnější stranou radniční koalice hnutím Občané pro Budějovice „babišovci” zvítězili o 6,48 procenta.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Po sečtení hlasů bylo ve tvářích lídra ANO Jiřího Svobody (vpravo) a dalších dvou kandidátů Lucie Kozlové a Petra Štěpánka vidět uspokojení.

Článek

Právě hnutí Občané pro Budějovice současného primátora Juraje Thomy nejvíc ztratilo. Proti minulým volbám přišlo bezmála polovinu voličů. Z patnácti mandátů kleslo na 8 a s největší pravděpodobností skončí v opozici.

Radovat se naopak mohou lidovci, kteří se vrací po čtyřech letech do zastupitelstva a získali tři mandáty. Uspěla KSČM a bude v něm mít opět 6 zastupitelů. Překvapením je ztráta TOP 09, která přišla o dva mandáty a bude mít jen 4. Pět zastupitelů ztratila i ODS, bude mít pouhé tři.

„Dovedeme si přestavit koalici na vládním půdorysu s ČSSD a KDU-ČSL. Jsme však připraveni jednat s každou stranou, která se do zastupitelstva dostala,“ řekl Právu těsně po spočítání výsledků lídr ANO Jiří Svoboda. Nevyloučil z jednání ani KSČM.

Kdy se jednání rozběhnou, nechtěl zatím blíže specifikovat, neboť teprve v neděli dopoledne se rozhodne místní organizace ANO o složení vyjednávacího týmu.

Model, který by kopíroval vládní koalici, si dokáže představit i ČSSD.

„Z výsledků voleb vychází několik koaličních modelů. Uvidíme, jak se budou vyvíjet jednání, ale na váš dotaz odpovídám, že si koalici ANO, ČSSD a KDU - ČSL dokáži představit,“ konstatoval po sečtení hlasů lídr sociálních demokratů Miroslav Joch.

Dodal, že určitým zklamáním je pro něj účast voličů, která proti minulým volbám klesla z 39,71 procent na 32,99 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám