Hlavní obsah

Klaus: Jsem smutný z naší politiky

Účast v právě probíhajících komunálních a senátních volbách je ovlivněna rozkladem politického systému, myslí si exprezident Václav Klaus. Uvedl to v sobotu během svého hlasování v pražských Kobylisích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus ve volební místnosti 11. října 2014

Článek

Klaus se nebude divit tomu, pokud účast v nynějších volbách bude nižší než před čtyřmi lety. "Já jsem smutný z naší politiky, z rozkladu našeho politického systému, z poztrácení se politických stran. Volič, aby si v Praze vybral mezi více než 30 podivně nazvaným seskupeními, já nevěřím, že to vůbec může být schopen udělat. Takže mám spíše smutek, že jsme politiku poztráceli, a myslím, že to musí mít dopad i na účast," řekl novinářům.

Doplnil, že i pro něj bylo letos těžké si mezi kandidujícími stranami vybrat. Poprvé prý použil metodu křížkování, kdy mohl vybírat kandidáty na více kandidátních listinách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus volil v Praze 8.

"Takhle politika neměla skončit a neměli jsme poztrácet dobře jasně definované politické strany, které za sebou něco nesou, které mají nějakou minulost, které nějaký ideový názor mají," dodal.

V Praze 8, kde Klaus volil, se koná zároveň místní referendum o hazardu. Exprezident se ho ale neúčastnil. "Myslím, že zakazovat, přikazovat touto formou, to není metoda. Já jsem v životě nikdy ani halíř do žádného hazardu nedal, ale nemám pocit, že se to má shora diktovat," dodal Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám