Hlavní obsah

Zeman: Účast v komunálních volbách tipuji 50 procent

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odhaduje, že v komunálních volbách odvolí zhruba polovina voličů, zatímco v prvním kole senátních voleb asi pětina z nich. Řekl to krátce poté, co sám odvolil v Základní škole Brdičkova v pražských Lužinách.

Miloš Zeman u volebVideo: Novinky

 
Článek

„Věřím, že účast v komunálních volbách bude kolem 50 procent,“ odhadl Zeman. Co se týče senátních voleb, k těm podle něj přijde méně lidí. „V prvním kole bych si tipnul kolem 20 procent, v druhém kole bude účast podstatně nižší,“ řekl.

Komunální volby označil za svým způsobem nejdůležitější, protože si voliči mohou vybírat kandidáty napříč stranami. „Jedině tam máte příležitost vybírat podle způsobu, který doporučuji i pro krajské a parlamentní volby, to znamená, že si můžete sestavit svoji vlastní kandidátku z osobností napříč politickým spektrem. A to je velmi dobrý vynález,“ prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud voliči věnují alespoň půl hodiny tomu, aby si přečetli jména konkrétních kandidátů, tak budou vědět, kteří z nich pro svoji obec už něco udělali a kteří jenom slibují,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman hlasoval ve volbách do Senátu a městského zastupitelstva

Výsledek voleb se podle něj ve velké politice příliš neprojeví. „I když to samozřejmě posílí sebevědomí některých stran a hnutí a u jiných to naopak zeslabí,“ připustil.

Zároveň se podle něj může jednat o souboj tradičních a nových politických stran. „Do jisté míry ano, protože ty strany, které příliš neuspěly v parlamentních volbách, mají šanci se rehabilitovat. Ale pouze tehdy, jestliže postaví opravdu důvěryhodné kandidáty,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám