Hlavní obsah

Policie v Ústeckém kraji řeší možné kupčení s hlasy

Právo, ape

Podezření z kupčení s hlasy do komunálních voleb prověřuje policie v Litvínově, Bílině na Teplicku a Lovosicích. Nabídku peněz za hlas měli dostat především sociálně slabí, v Lovosicích z městské ubytovny, v Litvínově na sídlišti Janov.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Prověřujeme informaci o údajném uplácení voličů v Litvínově. Týká se to lokality sídliště Janov,“ řekla Právu policejní mluvčí Alena Bartošová. Kvůli počátečnímu vyšetřování policisté nechtějí další informace sdělit.

Právě sídliště Janov obývají převážně sociálně slabí lidé, podezření z uplácení voličů se tam objevilo i při volbách před čtyřmi lety. Možné kupčení s hlasy v Bílině začala policie prověřovat již dříve, podle Bartošové to bylo na základě některých informací v médiích.

Za hlas se na některých místech nabízí údajně až 500 korun. Tak tomu mělo být i v Lovosicích, kde se o možném uplácení voličů hovoří mezi místními. Na policii se kvůli tomu obrátila i starostka Lenka Lízlová (ČSSD).

„Informace o možném pokusu u ovlivnění voleb se ke mně dostávaly z více zdrojů, proto jsem se obrátila na policii,“ řekla ČTK Lízlová. V Lovosicích je prý značný zájem o volební lístky mezi lidmi, kteří mají trvalé bydliště nahlášené na radnici, běžně si ale nevyzvedávají ani poštu.

O podezření na možné uplácení voličů se před volbami hovořilo například i v Kadani a Krupce na Teplicku. Kvůli kupčení s hlasy se právě v Krupce minulé komunální volby v roce 2010 dvakrát opakovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám