Hlavní obsah

Kalousek: Není čas na emoce

Právo, dan, bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/HRADEC KRÁLOVÉ

Koaliční partneři sociální demokracie ve vládě US-DEU a KDU-ČSL reagovali na rozhodnutí premiéra Vladimíra Špidly rezignovat na post předsedy ČSSD a tím přivodit pád vlády rozdílně. Vicepremiér a odstupující šéf US-DEU Petr Mareš prohlásil, že nejčistším řešením by "skutečně byly předčasné volby." Předseda lidovců Miroslav Kalousek řekl, že není čas na emoce, neboť je nutné zajistit novou vládu bez vlivu komunistů.

Článek

"Je to rozhodnutí jedné z koaličních stran, na to mají naši partneři právo a já jsem rád, že průběh dnešního jednání tady jednoznačně potvrdil, že Unie svobody je připravená fungovat jak ve vládě, tak mimo vládu," řekl na republikovém shromáždění US-DEU v Hradci Králové Mareš.

Mareš podotkl, že US vládu nepoložila a drtivá většina delegátů sjezdu vyslovila názor, že pokud by vláda v sobě našla sílu pokračovat ve svém reformním úsilí, tak stojí za to jí pomáhat. Na dotaz Práva, zda situace v ČSSD a vládě ovlivní sjezd, Mareš řekl, že nikoli s tím, že oba hlavní kandidáti na stranického šéfa - Karel Kühnl a Pavel Němec - jsou připraveni jak na působení US ve vládě, tak mimo ni.

"Bylo tak rychlé, že jakýkoli soud by byl předčasný. Musíme se nejdřív sejít na předsednictvu KDU-ČSL, které určí naši pozici," řekl Právu ministr zahraničí a místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Šéf lidovců Miroslav Kalousek Právu na dotaz, zda by byl ochoten jednat s Grossem o své účast v nové vládě, kterou by Gross sestavoval, uvedl: "Personální otázky jsou až to poslední. V této chvíli musíme vymyslet otázky programové a otázku politické většiny."

Reklama

Související články

Špidla rezignoval, vláda padne ve středu

Porážka ve volbách do Evropského parlamentu a vnitrostranická rozhádanost nakonec dovedly předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu k rezignaci. A to i přes těsnou výhru...

Zeman: Odešel jsem a vrátit se nechci

"Důchodce z Vysočiny", jak je nazýván expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, se do politiky vrátit nechce. Řekl to v rozhovoru s Alexandrem Kramerem...

Volfová opustila ČSSD

Bývalá poslankyně sociální demokracie Jana Volfová v sobotu na zasedání Ústřední rady Sociálnědemokratických žen (SDŽ) oznámila, že vystupuje z řad ČSSD....

Výběr článků

Načítám