Hlavní obsah

Prachař s rušením modrých majáčků u poslanců narazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situací kolem používání modrých majáků se ve středu zabýval sněmovní výbor pro bezpečnost na základě usnesení podvýboru pro integrovaný záchranný systém. Ministerstvo dopravy totiž v návrhu vládního nařízení seznam složek, které mohou používat modrý majáček, značně zredukovalo. To se nelíbí nejen záchranářům, výhrady mají i někteří poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Antonín Prachař

Článek

Nově by například modrý majáček nesměli používat dobrovolní hasiči, Horská služba, celníci, pracovníci poruchových služeb energetiků, ale třeba i Státní plavební správa či dopravní podniky a kynologičtí záchranáři.

„Dostali jsme signály, které mohou způsobit složitou situaci v integrovaném záchranném systému, protože se mají vypustit některé z jeho složek, které mohou maják používat,“ řekl Právu předseda podvýboru a člen bezpečnostního výboru Václav Klučka (ČSSD). Poslanci se proto obrátili na vládu s tím, že by se problematika majáků měla řešit zákonem a nikoli vládním nařízením.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zákon o provozu na pozemních komunikacích již dnes vymezuje, která vozidla mohou být vybavena modrým majákem. Týkají se ale policistů, záchranářů a dalších. Ostatní vybrané „vyvolené“ stanoví právě vládní nařízení.

Nadbytečné užívání

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) ale tvrdí, že jím předložený návrh upravuje právě nadbytečné užívání modrých majáčků. Ty by podle něj měl používat pouze integrovaný záchranný systém a ústavní činitelé. „Modré majáky používá třeba 5 z 19 dopravních podniků, používá je i Státní plavební správa,“ řekl ministr.

Kritici mu nicméně vyčítají, že návrh ruší majáčky i u dobrovolných hasičů a Horské služby.

Prachař ale ve středu v ČT24 prohlásil, že ministerstvo s majáky pro dobrovolné hasiče a Horskou službu počítá. „Myslíme si, že tyto složky se podílí na integrovaném záchranném systému a mnohdy je dostupnost dobrovolných hasičů dřívější než hasičů profesionálů. A tyto složky by měly tyto výsady používat,“ řekl ve středu ministr.

Ministr je připraven zapracovat připomínky svých kolegů, ale za návrhem si stojí. „Naším cílem je skutečně používání modrých majáků sjednotit. Chceme tomu dát nějaký řád, protože v minulosti přicházely různé instituce s tím, že majáky právě teď potřebují. A proto my máme teď trošku na odlehčení takové heslo – modré majáky by měl mít záchranář, nikoliv papaláš,“ řekl ve středu ministr.

O modré majáky by totiž měla přijít také třeba motocyklová jednotka hradní stráže, která doprovází kolonu prezidenta republiky, nebo neoznačená vozidla celní správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám