Hlavní obsah

Zeman vetoval dnes už druhý zákon, vadí mu zánik lesních školek

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vetoval ve středu zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Je to během jednoho dne už druhá norma, které za sebe vystavil stopku. Vadí mu, že poslanci nepřijali návrhy, které k zákonu doplnil Senát a de facto umožnili zánik tzv. lesních školek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Plně podporuji existenci alternativ péče o dítě a občanských iniciativ tohoto typu. Schválený zákon jde ale přesně v opačném směru – alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona. Dochází tak k omezování společensky prospěšných občanských aktivit, na kterých stojí moderní demokratická společnost,” uvedl ve zdůvodnění prezident.

Text zaslal předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lesní školky, které nyní fungují, by podle Sněmovnou schválené normy musely do roky splnit všechny hygienické požadavky, což je ale v rozporu s jejich samotným principem. Děti v nich pobývají po celou dobu venku, v každém počasí, v každém ročním období. V ČR je asi 120 lesních školek.

Norma primárně zavádí možnost tzv. dětských skupin, které by byly alternativní možností péče o dítě. Ve skupině by mohlo být maximálně 24 dětí od věku jednoho roku až do zahájení školní docházky. Podmínky pro prostory, kde by děti pobývaly a personál, by nebyly tak přísné jako u mateřských školek. Skupiny by tak mohly vznikat například v prostorách velkých firem, zřizovat by je mohly ale i radnice.

Už druhý vetovaný zákon během dne

Zeman ve středu vetoval i novelu služebního zákona, kde mu vadily funkce politických náměstků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám