Hlavní obsah

Zeman vetoval služební zákon s „budižkničemy”

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman dostál svému slibu a vetoval novelu zákona o státní službě. Vadí mu, že schválený materiál obsahuje i funkce politických náměstků, které označil za budižkničemy. O vetování návrhu ve středu informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman o svém rozhodnutí informoval dopisem předsedu Sněmovny Jana Hamáčka. V textu odkázal i na své vystoupení ve Sněmovně, kde formuloval, za jakých podmínek normu poslancům nevrátí.

„Poslanecká sněmovna však mou žádost, motivovanou zájmem o racionální výstavbu státní správy, neakceptovala,“ posteskl si prezident. Poslanci politické náměstky v návrhu, který následně prošel i Senátem, ponechali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zároveň jsem nucen konstatovat, že zákon o státní službě vyvolává zásadní ústavněprávní pochybnosti, počínaje nestandardní procedurou jeho projednávání přes některá jeho zmocňovací ustanovení nebo mezery v zákoně až po neurčitá nebo nejasná ustanovení,“ dodal Zeman, který již dříve avizoval, že bude-li jeho veto přehlasováno, mohl by se obrátit se stížností na Ústavní soud.

Zeman: Dojde k politizaci státní správy

Když prezident v září zákon kritizoval ve Sněmovně, použil přirovnání ke kapustičce a slimáčkům: zatímco plodiny je málo, slimáčků hodně, a strany podle Zemana potřebují zaměstnat na ministerstvech své loajální a zasloužilé funkcionáře.

„Jsem přesvědčen, že návrh zákona nejenže není depolitizací státní správy, ale naopak její zesílenou politizací,“ řekl tehdy.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) následně slíbil, že se kabinet pokusí prezidenta přesvědčit, aby zákon, který by měl platit od začátku příštího roku, nevetoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám