Hlavní obsah

Rozdíly v úhradách za stejnou péči jsou v nemocnicích značné, zjistilo ministerstvo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí zmapovalo náklady nemocnic a srovnání úhrad zdravotních pojišťoven za akutní lůžkovou péči. Databáze obsahuje údaje o více než devíti miliónech hospitalizací za posledních pět let a podle resortu jsou z ní patrné „značné rozdíly” v úhradách za léky i srovnatelnou péči, informoval ve středu mluvčí resortu Radek Ležatka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

S ohledem na obrovský rozsah vstupních dat zatím resort neplánuje zveřejnění databáze, uvedl mluvčí. Ta obsahuje finanční toky v pětileté časové řadě v rozsahu téměř 100 miliard korun ročně ve zhruba 150 nemocnicích.

Vedle miliónů hospitalizací srovnává zhruba 100 miliónů dokladů a cca 500 miliónů kódů jednotlivých lékařských výkonů, léků i zdravotnických materiálů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Již první výstupy poukazují na značné rozdíly v úhradách za výkony, nákladech za léky a zdravotnické prostředky a za srovnatelnou péči mezi jednotlivými nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami,“ konstatoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Resort by chtěl ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví údaje v databázi využít pro kontrolu a případnou regulaci finančních toků mezi poskytovateli péče a zdravotními pojišťovnami.

„Cílem je také optimalizace systému veřejného zdravotního pojištění a podpora společné revizní činnosti zdravotních pojišťoven,“ dodalo ministerstvo, které zároveň vytvořilo pracovní skupinu, která se na uvedenou oblast zaměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám