Hlavní obsah

Zeman poblahopřál Jourové: Udělejme čáru za spory

– Praha
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman poblahopřál budoucí české eurokomisařce Věře Jourové k jejímu úspěchu ve schvalovacím procesu v Evropském parlamentu. Uvedl, že je potřeba udělat tlustou čáru za spory o to, jaké portfolio získala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Věra Jourová

Článek

„Blahopřeji české eurokomisařce. Myslím si, že je potřeba udělat tlustou čáru za spory, jaké portfolio měla, nebo neměla mít, a přát jí, aby v tom, co má – což je spravedlnost, ochrana spotřebitele a rovnost pohlaví – měla úspěch,“ řekl Zeman novinářům po své návštěvě Českého statistického úřadu.

Mnozí totiž Jourové a potažmo české vládě vytýkali, že se nepodařilo pro Jourovou získat portfolio, v němž by dohlížela na agendu rozdělování evropských dotací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo pro místní rozvoj povede Karla Šlechtová, kterou Zeman jmenuje do funkce ve středu. Sešel se s ní už minulý týden. „Působila na mě dobrým dojmem, i když pochopitelně během hodinového setkání si nikdy neuděláte přesný obraz. Idiota poznáte za půl hodiny, génia za několik let. Mohu říci, že paní Šlechtová na mě působila dobrým dojmem, ale zda to je, nebo není génius, se uvidí až při výkonu její práce,“ řekl v úterý.

Nejde podle něj o účelově provedenou, genderově vyváženou personální výměnu. „Rozhodně si nemyslím, že je to žena za ženu, prostě je to odborník na svém místě,“ prohlásil.

Její portfolio je důležité, řekl Sobotka

S gratulací Jourové se připojil také premiér Bohuslav Sobotka. „Všechno nakonec dobře dopadlo. Paní Jourové jsem už pogratuloval. Je pozitivní, že během grilování v EP nezůstal černý Petr v ruce české kandidátky,“ prohlásil.

„Při jednání výboru jí pomohla podpora sociálních demokratů a lidovců. Znovu se potvrdilo, že portfolio paní Jourové je velmi rozsáhlé a důležité. Jinak by se nedotýkalo čtyř výborů a nevzbudilo by tak širokou debatu včetně písemných dotazů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám