Hlavní obsah

Prezident o situaci krajanů na Ukrajině nemá ucelené informace, míní Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nesouhlasí s názorem, který v pondělí prezentoval mluvčí prezidenta Miloše Zemana, že česká ambasáda v Kyjevě nepracuje dobře. Zaorálek se se Zemanem pře kvůli žádostem volyňských Čechů o repatriace do vlasti. Na úterním setkání s novináři ministr uvedl, že má pochopení pro obavy krajanů, ale dodal, že situaci je nutné řešit realisticky. Prezident podle něj nemá ucelené informace o situaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zatímco Zeman obdržel minulý týden žádost 232 osob, ministerstvo podle něj mělo informace pouze o třech rodinách, které by měly zájem o přesun do ČR. Zemana tento nepoměr zaujal, hodlá se proto obrátit na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby řešení situace napomohl. [celá zpráva]

Zaorálek práci ambasády hájí. Podle svých slov vychází ze svých četných cest na Ukrajinu a z permanentního kontaktu s velvyslanectvím. „Pan prezident má jinou informaci, která je ale pro mě trochu nejasná. Na základě jedné informace podobného typu těžko budu měnit názor, který si utvářím o někom, s kým pracuju dlouhou dobu,“ uvedl ministr. Práci ambasády na Ukrajině označil za velmi obtížnou a práce všech českých velvyslanců si prý váží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman má jen dílčí informace

Současně vyjádřil pochopení pro obavy příslušníků tamní české komunity ze situace i pro to, že se jich prezident zastává. „Tam jsou lidé ve velmi těžké situaci – a on může mít pocit, že jim někdo nevěnuje dostatečnou pozornost. Já si dovedu představit, že tam takové obavy znějí,“ uvedl ministr. Informace, které Zeman má, jsou podle něj ale jen dílčí.

„Já ty obavy nechci shazovat, oni je asi opravdu mají a my s tím musíme něco dělat, ale na to není jednoduchý ,mustr‘, protože jsou to všechno ukrajinští občané, kteří tam mají například brannou povinnost. To není tak jednoduché říci – my vám tady odvedeme lidi, protože bychom se o tom s ukrajinskou vládou museli bavit a nějakým způsobem jim to vysvětlit,“ vylíčil Zaorálek.

Připustil, že v krajní situaci, jaká panuje například na válčícím východě Ukrajiny, Česko může krajany ze země přesunout, což by pak byla záležitost pro vládu, a ne jen pro jeho úřad. Ve Volyňské oblasti na západě Ukrajiny ale podle něj nebezpečné podmínky nepanují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám