Hlavní obsah

Zeman chce, aby otázku volyňských Čechů řešil Chovanec

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman předá ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) seznam 232 volyňských Čechů, kteří žádají o repatriaci do ČR. Požádá ho také, aby jejich žádosti pomohl. Na tiskové konferenci to v pondělí uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident předá Chovancovi seznam na pravidelném setkání expertního poradního týmu 18. října, uvedl Ovčáček. Mluvčí zopakoval prezidentovu nespokojenost s postupem české ambasády v Kyjevě, s níž Zeman v pátek seznámil i ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Zeman se pozastavil nad seznamem žádostí o návrat do vlasti, který má ambasáda a který obsahuje žádost pouhých tří rodin volyňských Čechů, zatímco na prezidenta se obrátilo 232 osob. Prezident repatriaci podporuje.

Spekulaci, že hlava státu požaduje výměnu ambasadora na Ukrajině, Ovčáček ponechal bez komentáře.

Resorty žádosti posoudí

Ministerstvo vnitra v reakci uvedlo, že ve spolupráci s resortem zahraničí vytvoří pracovní skupinu, která žádosti posoudí. "Jestli to bude do konce roku, nebo začátkem příštího, těžko říct," citovala ČTK Vladimíra Řepku z tiskového odboru ministerstva.

Krajané již nyní mají podle něj možnost požádat o trvalý pobyt ve zjednodušeném řízení.

Zeman také ústy mluvčího poděkoval za gratulace, které obdržel k nedávným 70. narozeninám. V Míčovně Pražského hradu se v úterý uskuteční setkání s některými z gratulantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám