Hlavní obsah

Příběhy a cíle pěti atraktivních kandidátek do voleb

Novinky, mak, km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na kandidátních listinách do letošních komunálních voleb je historicky zatím nejvyšší počet žen. Kromě toho, že jsou perspektivní a ambiciózní, řada z nich je také velmi přitažlivá. Přestože mají různorodé zájmy, všechny věří, že v lecčems mohou ženy v politice nahradit muže.

Kandidátka za ČSSD Šárka Chládková TáborskáVideo: Novinky

 
Článek

Nepřehlédnutelnou tváří kandidátky ČSSD je Šárka Chládková Táborská, členka rady Městské části Praha 1 pro sociální oblast. Komunální politika je jí blízká tím, že se může přímo zapojit do fungování městské části. Činnosti radní se podle svých slov věnuje na sto procent, z toho důvodu musel jít její osobní život trochu stranou.

„Komunální politika je ideální prostředí, jak se přímo zapojit do fungování městské části. Na této úrovni má člověk možnost se s občany setkat, efektivně pomoci a získat také zpětnou vazbu. Naplňuje mě to na sto procent. Jsem zastáncem toho, že role ženy v politice je nezbytná. Přináší do politiky zdravou rovnováhu a cit,” řekla Novinkám Chládková Táborská.

Kandidátka za hnutí ANO Adriana KrnáčováVideo: Novinky

Kandidátkou na pražskou primátorku za hnutí ANO je Adriana Krnáčová, náměstkyně na ministerstvu vnitra, která dříve šéfovala české pobočce Transparency International. V případě úspěchu na primátorském postu hodlá být rázná a transparentní. V soukromém životě se věnuje vytrvalostnímu běhu.

„Dostala jsem nabídku od Věry Jourové, abych se stala za hnutí ANO náměstkyní na ministerstvu vnitra. Od té doby datuji svůj vstup do politiky. Ale skutečný vstup do politiky nastal až tehdy, když mě pan Babiš požádal, abych kandidovala na primátorku Prahy. V mnoha věcech mohou být ženy v politice lepší než muži. Spíš se dívají na to, aby ta komunita prosperovala za určitých podmínek, hospodárně. Největším relaxem je pro mě sport. Snažím se každý den běhat minimálně pět kilometrů,“ prozradila Novinkám Krnáčová.

Kandidátka za ODS Jana ČernochováVideo: Novinky

Další kandidátkou ucházející se o hlasy voličů v komunálních volbách, je poslankyně a kandidátka na obhájení starostky Prahy 2 Jana Černochová. V komunální politice je již od roku 1998. Její vášní je potápění a také adrenalinové sporty. „Politika je pro mě pravděpodobně málo adrenalinovým sportem,” jak sama říká.

„Kdybych se měla vrátit do roku 1997, to bylo za tzv. Sarajevského atentátu. Tehdy jsem si říkala, že není úplně v pořádku, kam se začal ubírat vývoj v naší zemi. A právě proto jsem se rozhodla do politiky vstoupit. Velmi si vážím toho, že se nám po 16 letech podařilo zrekonstruovat Grébovku a dotáhnout to do takového konce, že za ni dostáváme ocenění. Pro mě je největším úspěchem to, že jsou lidi na Praze 2 snad spokojení. Tady jsem strávila téměř celý svůj život, mám to tady ráda,” svěřila se Novinkám Černochová.

Kandidátka za hnutí Pro Prahu Petra Venturová Video: Novinky

Kandidátkou do zastupitelstva hlavního města Prahy je i starostka Šeberova a předsedkyně hnutí Pro Prahu Petra Venturová, několikanásobná mistryně České republiky v plavání. Plavání ale neopustila, ve volném čase totiž trénuje malé děti. Klíčem k úspěchu je podle ní dělat politiku srdcem.

„Prvotní impuls, kdy jsem začala přemýšlet o politice, byl od mé kamarádky. Ta mě upozornila na nějaké nepravosti v místě mého bydliště. Po čase jsme zjistily, že tehdejší starosta opravdu prováděl nepravosti s pozemky. Strašně důležité je dát těm lidem najevo, že vám jde o to místo, kde bydlíte. To je o komunální politice. Ve volném čase trénuji malé děti plavání. Tento sport provází celou naši generaci. Ženy by v komunále rozhodně být měly. Berou vše více mateřsky a přesně tam, kde chybí ten ženský pohled, tak ho krásně doplní,” míní Venturová.

Kandidátka za TOP 09 Markéta AdamováVideo: Novinky

Další ze zajímavých dam je třicetiletá Markéta Adamová, poslankyně za TOP 09, která kandiduje na Praze 8. K jejím největším zájmům patří především děti a dobrovolnická práce. Věnuje se jak mezinárodnímu dobrovolnictví, tak dobrovolnické práci s dětmi v Česku.

„Členkou TOP 09 jsem od samého začátku, tedy pět let. Do politiky mě přivedla touha něco měnit. Nejsem typ člověka, který by na věci nadával, ale snažím se je i ovlivňovat. Ve volném čase ráda cestuji, poznávám přírodu a kraje i jiných zemí a snažím se v rámci svého cestování pomáhat, takže jsem mezinárodním dobrovolníkem. Ráda se věnuji dětem, pro které organizuji tábory,“ řekla Novinkám Adamová.

Reklama

Výběr článků

Načítám