Hlavní obsah

ANO nabralo před komunálními volbami síly, uteklo ČSSD

• Aktualizováno
Právo, Novinky, tin, aš

Ačkoliv se ještě nedávno zdálo, že ČSSD ve volebních preferencích dotáhla hnutí ANO, v posledních dnech se nůžky mezi dvěma vládními stranami opět rozevřely. Oba subjekty sice posílily, ale Babišovo hnutí vládní soc. dem opět uteklo. Alespoň to vyplývá z volebního modelu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model podle TNS Aisa

Článek

ANO by podle něj nyní do Sněmovny volilo 30 procent lidí, od posledního průzkumu v srpnu posílilo o pět procent. ČSSD by dostala hlas 19 procent voličů, od srpna si polepšila o dvě procenta. Třetí by skončili komunisté s deseti procenty.

„U hnutí ANO pozorujeme zajímavý vývoj, volební potenciál zůstává v čase stabilní, zatímco volební preference, kde volici vybírají jen jednu stranu, tam je ANO velmi nestabilní,“ zmínil spoluautor výzkumu Bronislav Kvasnička z TNS Aisa. Vysvětlení ale zatím nemá.

„Příčinu výkyvu u hnutí ANO nelze jednoznačně definovat. Z dat je ale patrné, že oslabení preferencí v předchozím měření bylo způsobeno zejména ochladnutím zájmu mezi příznivci ve Středočeském kraji, mezi ženami, lidmi ve věku 45-59 let, lidmi se základním vzděláním nebo vyučenými a ekonomicky neaktivními. Současné měření pak ukázalo, že ANO si mezi těmito skupinami opět polepšilo,“ píše se v analýze společnosti Aisa.

K výkyvům Kvasnička dodal: „Nejsme schopni odpozorovat konkrétní závislost, ale máme hypotézy, které ty výkony mohou osvětlit. Může to být konec léta, začátek reklamních volebních kampaní do místních a senátních voleb a pak to mohou být i různé aktuální kauzy.“

ODS se dotahuje na TOP 09

Podle jejich šetření by posílila ODS, která s devíti procenty dotahuje mírně oslabenou TOP 09 (9,5 %). Do Sněmovny by se v říjnu dostal ještě Okamurův Úsvit se šesti procenty, jemuž dosavadní šetření mnoho šancí nedávají, a těsně také lidovci (5,5 %).

Zatímco TOP 09 na celostátní úrovni oslabuje, komunální volby v Praze by naopak vyhrála: to naznačuje průzkum, který si ČT objednala u agentury Median. [celá zpráva]

Její aktuální volební potenciál je 29,5 procenta (potenciál ukazuje, kolik lidí by danou stranu volilo, ale rozhoduje se mezi jinými stranami, proto je součet vyšší, než 100 procent).

Výzkum také potvrdil růst důvěru vlády, zcela jí důvěřují tři procenta respondentů a spíše ji důvěřuje 42 procent oslovených.

ANO v Praze druhé

TOP 09 by zvítězila i v průzkumech, které si objednaly konkurenční strany ČSSD a ODS, o kterých Právo minulý týden informovalo. [celá zpráva]

Babišovci by se v Praze podle šetření Medianu umístili druzí, jejich volební potenciál je 29 procent. Následovala by ČSSD (19 %) a trojkoalice zelených, KDU-ČSL a STAN (18,5 %). Pátá by byla ODS (17 %).

Do pražského zastupitelstva mají šanci se dostat ještě komunisté, Česká pirátská strana a Strana svobodných občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám