Hlavní obsah

Říjen bude nezvykle teplý

Novinky, mif

S nadcházejícími dny bude rtuť v teploměrech neustále klesat níže. Meteorologové přesto slibují, že teploty budou nadprůměrné. Ochlazení by mělo přijít až na konci října. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který meteorologové zveřejnili v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Teploty v říjnu budou nadprůměrné. Ilustrační foto

Článek

„Období do konce října by mělo být teplotně nadprůměrné,“ stojí v výhledu.

Meteorologové však zároveň varují, že na konci října se ochladí: „V týdnu od 20. do 26. října očekáváme ochlazení, avšak v závěru měsíce by teploty měly opět stoupat.“

V nadcházejícím týdnu by se tak denní teploty měly pohybovat okolo 15 °C, přičemž na konci týdne pak rtuť v teploměrech povyskočí až nad dvacítku. Postupně však budou teploty klesat, předposlední týden v říjnu by se měly pohybovat spíše pod hranicí 10 °C.

Déšť počasí nepokazí

Nadprůměrné teploty nebude v říjnu kazit ani přehršel srážek. „Z dlouhodobého hlediska je nastávající období jedno z nejsušších v roce,“ stojí v předpovědi.

„Úhrn srážek do konce října by se měl pohybovat kolem dlouhodobého průměru. V prvním předpovědním týdnu a v závěru měsíce se očekává jen málo srážek,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota v Česku od 6. října do 2. listopadu v letech 1981 až 2010 byla 7,5 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 29 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám