Hlavní obsah

Jourová na odchodnou: Nedočerpaná částka z EU bude nižší než 20 miliard

Novinky, Václav Lang
Praha

Česká republika nakonec z evropských fondů nedočerpá nikoli 24 miliard korun, ale zřejmě méně než 20 miliard. Uvedla to v pátek ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová na závěrečné tiskové konferenci před svým odchodem z ministerstva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová vystoupila v pátek 3. října 2014 na bilanční tiskové konferenci.

Článek

„Odhad byl kolem 24 miliard, dnes se nám to jeví, že se dostaneme pod 20 miliard za rok 2014,“ uvedla Jourová. „Udělali jsme rekordní počet výzev za rekordní čas a v rekordní výši,“ dodala.

V plánovacím období pro roky 2014 až 2020 by měla mít ČR k dispozici téměř 24 miliard eur, uvádějí materiály ministerstva.

Chce se setkat se Šlechtovou

Jourová aspiruje na novou eurokomisařku za Českou republiku. Ve středu se podrobila tzv. grilování před europoslanci. Ti po ní však chtějí, aby písemně zodpověděla ještě další zhruba tři desítky otázek. Jourová na to má čas do neděle večer a výsledek se podle svých slov dozví zřejmě v úterý. „Pracuji na otázkách s týmem, který je částečně v Bruselu a částečně tady,“ uvedla.

Teprve jestli se stane eurokomisařkou, složí poslanecký mandát a místopředsednickou funkci v hnutí ANO.

Sejít by se ještě měla také se svou nástupkyní na ministerstvu Karlou Šlechtovou. „Znám ji jako odbornici na evropské fondy,“ uvedla na její adresu. Ministerstvo místo Jourové povede od pondělí první náměstkyně Klára Dostálová.

Reklama

Výběr článků

Načítám