Hlavní obsah

Teploty kolem 20 stupňů vydrží, babí léto v Česku zůstává

Pranostika, že svatý František zahání lidi do chýšek, letos rozhodně platit nebude. Slunečné dny babího léta s příjemnými teplotami kolem 20 stupňů Celsia budou pokračovat nejen o nadcházejícím víkendu, ale i v příštím týdnu, slibují meteorologové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedinou vadou na kráse budou horší rozptylové podmínky, kdy zejména ve velkých městech může dojít k překročení limitu prachových částic.

Do Česka se přesouvá tlaková výše a k nám bude proudit teplý vzduch od jihu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Příjemné babí léto vydrží minimálně do středy příštího týdne. V dlouhodobějším výhledu to ovšem vypadá dobře i pro další dny. Příjemné počasí by mělo provázet i druhou polovinu příštího týdne,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Rána bude provázet nízká oblačnost a mlhy. Po jejich rozpuštění ale bude jasno nebo polojasno s teplotami mezi 16 °C až 20 °C.

V pátek budou ráno a dopoledne mlhy nebo nízká oblačnost. Po jejich rozpuštění předpovídají meteorologové jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní pak 16 až 20 °C.

V sobotu bude počasí podobné. Jasno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží do odpoledních hodin. Nejnižší noční teploty 9 až 5°C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, v místech, kde se mlha udrží, budou teploty nižší, a to jen kolem 12 °C až 13 °C.

V neděli by mělo být opět jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, denní teploty 15 až 19 °C, při mlze a nízké oblačnosti kolem 12 °C.

Podobný ráz počasí by měl vydržet až do příští středy. „Ve čtvrtek by mohlo zapršet, ale není vyloučeno, že dny babího léta budou pokračovat i poté. Zatím to podle výhledu vypadá, že bude krásný i následující víkend,“ dodala Honsová.

Teplotní rekord z roku 2001 ale zřejmě nepadne. „Tehdy se v Praze naměřilo 27 °C. Naopak vloni to bylo jen 14 °C a ranní teploty klesly ke 3 °C,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám