Hlavní obsah

Slon z pražské zoo se nechtěl pářit, ale najednou to jde

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne nadarmo se říká, že sloni jsou jedni z nejchytřejších savců a mají výjimečně vyvinutý sociální smysl. O tom se nyní přesvědčili i chovatelé v Zoo Praha. V polovině srpna do zahrady přivezli nového samce Ankhora, aby oplodnil slonice, o které pražský slon Mekong nejevil zájem. Jenomže jakmile Mekong zjistil, že má konkurenta, otočil. Začal si tří samic víc všímat a dokonce se začal pářit.

Foto: Foto Zoo Praha – Jaroslav Šimek

Snad úspěšný pokus Mekonga o páření Janity byl zachycen mobilem.

Článek

„Úspěšně pářil Donnu a možná i Janitu,“ hlásila novinku ze zoo její mluvčí Jana Ptačinská Jirátová.

„Není běžné, aby zoologické zahrady měly dva dospělé sloní samce najednou. I pro nás je to nová zkušenost, která nám přináší řadu zajímavých pozorování. Každopádně je to krásný důkaz toho, že sloni jsou vysoce sociální zvířata a my si nikdy nemůžeme být jisti, co může v jejich vztazích vyvolat jaký efekt,“ komentoval dění ve sloní skupině jejich vrchní chovatel Jiří Javůrek.

Geneticky cenný

„Mekong je u nás od roku 2009. Je geneticky cenný, ale není to perspektivní samec. Za celý život zplodil jednoho potomka a s pražskými slonicemi v tomto nebyl úspěšný. Proto jsme se rozhodli ho přesunout do skvělé zoo Atika v Řecku. Abychom tady my měli dva samce, je nesmyl. Komplikovaná bude i ta přechodná doba,“ říkal tehdy ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Všichni opěvovali kvality samce Ankhora, kterého si přivezli z Tierparku v Berlíně. „Podle tamních chovatelů žije jednatřicetiletý slon ve dvou režimech, buď odpočívá, nebo se rozmnožuje. Zplodil už jedenáct potomků,“ sdělil kurátor savců Pavel Brandl.

Reklama

Výběr článků

Načítám