Hlavní obsah

Jourovou grilovali tři hodiny. Vedla si dobře, hodnotí politologové

Praha

Česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová (ANO) se s dotazy europoslanců vypořádala dobře, i když místy působila nejistě. Shodli se na tom politologové oslovení ČTK. Také podle zástupců koalice byla Jourová, kterou ve středu europoslanci tři hodiny „grilovali”, dobře připravená. O něco kritičtěji ji hodnotí pravicová opozice. Podle ní působila Jourová nezkušeně.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Věra Jourová na tiskové konferenci po svém slyšení před výbory Evropského parlamentu.

Článek

Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Kvůli tomu opustí post ministryně pro místní rozvoj v české vládě. ČR původně usilovala o získání některého z ekonomických portfolií, prioritou Jourové byl regionální rozvoj.

"Nebyla na to portfolio tak připravená a zvládla se to naučit. Myslím, že to zvládla dobře. Nebyla kontroverzní, neřekla nic moc překvapivého, takticky i věcně byla dobře připravena," řekl Vít Dostál z Asociace pro mezinárodní otázky. Podle Dostála neměla Jourová jednoduchou situaci, protože kvůli širokému portfoliu čelila dotazům europoslanců ze čtyř různých výborů.

Podle Víta Beneše z Ústavu mezinárodních vztahů Jourová působila dojmem, že se ve svěřené oblasti orientuje, i když hlavně z počátku působila trochu nejistě.

"Nezaznamenal jsem žádné ostré útoky, které by měly naznačovat, že by neměla obstát," řekl Beneš. Podle obou politologů Jourová zvládla i dotaz, který se týkal jejích vazeb na šéfa hnutí ANO a miliardáře Andreje Babiše.

Jourová zdůrazňovala svoji nezávislost. "Nikdy jsem nepodléhala žádným tlakům ani od pana Babiše, které ostatně nikdy nebyly, ani nikoho jiného," řekla v Evropském parlamentu.

Jako politicky nezralé či neprofesionální ale hodnotí Beneš to, že Jourová v úvodním představování mluvila o tom, že strávila v roce 2006 neoprávněně měsíc ve vazbě. Naopak podle Dostála byl tento přechod do osobní roviny "velmi chytrý".

Jourová byla tehdy obviněna v kauze úplatků kolem opravy budišovského zámku. Její stíhání ale bylo zastaveno, dočkala se také odškodnění u soudu.

Jako velmi dobře připravenou kandidátku označil Jourovou na twitteru lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Jeho kolegyně Michaela Šojdrová ocenila, že Jourová zdůraznila potřebu odstraňování bariér a nadbytečné administrativy.

Tošenovský: Rozpačitá a nezkušená

Kritičtěji se vyjádřila pravicová opozice. ODS kritizovala to, že Jourová podpořila vznik veřejného žalobce. Podle Evžena Tošenovského (ODS) bylo hendikepem Jourové také to, že nemá s vystoupením před Evropským parlamentem zkušenosti.

"V některých chvílích byla trochu rozpačitá. Byla na ní vidět určitá nezkušenost s tím prostředím a možná i to, že jí portfolio tolik nesedí," řekl Tošenovský.

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) označil za nevěrohodné výroky Jourové k vazbám na Babiše.

"Oceňuji, že se přihlásila i ke kontroverzním tématům jako je zřízení úřadu veřejného žalobce, kde je můj názor odlišný od jejího, ale i ženských kvót ve správních radách společnosti, kde jsme zajedno. Slabší byla v otázkách ochrany spotřebitele a osobních údajů," uvedl Polčák. Celkově ale vystoupení Jourové hodnotil "relativně příznivě".

Reklama

Výběr článků

Načítám