Hlavní obsah

Nakonec nám Kalousek řekne, že jsme ruští agenti, ohradil se Bělobrádek proti nařčení

Novinky, Václav Lang
Praha

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek si nenechal líbit kritiku od šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten v úterý naznačil, že hlasování lidovců ve Sněmovně mohlo souviset s dosazením člena KDU-ČSL do dozorčí rady ČEZ. Bělobrádek ale jeho slova pro Novinky označil za nesmysl a uvedl, že jde o předvolební rétoriku TOP 09 vyvolanou strachem z úprku voličů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Kalousek v úterý napadl rošádu v dozorčí radě ČEZ, kdy Petra Blažka z ministerstva financí, nominovaného hnutím ANO, nahradil lidovec Robert Šťastný. Podle něj šlo o „odměnu“ lidovcům za to, že ve Sněmovně hlasovali jako zbytek koalice proti návrhu opozice, aby negativní lustrační osvědčení museli nově předkládat také členové vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek TOP 09 během zasedání Sněmovny

„Když jsem v létě slyšel od svých zdrojů, že lidovci, kteří toužili mít jedno místo v dozorčí radě ČEZ, a. s., ho dostanou, jen když odhlasují, že členem vlády může být jakýkoli estébák, myslel jsem si, že je to drb. Časová souvislost je však více než výmluvná. V pátek došlo k ostudnému hlasování ve Sněmovně a hned následující pondělí odstoupil z dozorčí rady ČEZ nominant ANO a kooptován byl lidovec. Zdá se, že se hoši zdokonalují v obchodní politice. Jidášovi stačilo jenom třicet stříbrných,“ reagoval Kalousek.

Předvolební rétorika, tvrdí Bělobrádek

Bělobrádek ale označil jeho výrok za nesmysl. „Je to spíš nějaká spiklenecká teorie. Nakonec nám ještě začne říkat, že jsme ruští agenti,“ řekl Novinkám.

Kalouskův výrok přisuzuje blížícím se volbám a strachu TOP 09 z neúspěchu. „Je to předvolební rétorika, kdy TOP 09 cítí, že by nemusela uspět, že část jejích voličů by mohla podpořit nás. Beru to jako předvolební účelovou akci, která s realitou nemá vůbec nic společného,“ ohradil se.

„Snaží se na nás tímhle způsobem zaútočit, ale myslím si, že to nebude mít na voliče žádný velký dopad a že se rozhodnou racionálně,“ uzavřel Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám