Hlavní obsah

Nejsem Babišova podřízená, odrážela Jourová útoky europoslanců

Aktualizováno

Kandidátka na českou eurokomisařku Věra Jourová ve středu při slyšení před výbory Evropského parlamentu čelila jak otázkám na budoucí portfolio spravedlnosti, rovnosti pohlaví a ochrany spotřebitelů, ale též na své vazby na lídra hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Žádné tlaky z jeho strany podle ní nikdy neexistovaly.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Věra Jourová, česká kandidátka do funkce evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen na slyšení v Evropském parlamentu.

Článek

Jourová, která byla dosud v Babišově hnutí místopředsedkyní, ve středu oznámila, že na tuto funkci rezignuje. V pátek skončí také ve funkci ministryně pro místní rozvoj. [celá zpráva]

Na otázky europoslanců při takzvaném grilování Jourová odpovídala v češtině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zároveň hned na úvod debaty jeden z předsedajících schůze, předseda právního výboru, lidovecký europoslanec Pavel Svoboda přítomné seznámil se správnou českou výslovností jejího jména. "Není to paní Džourová ani paní Žurová, ale paní Jourová," varoval s úsměvem mezinárodní sestavu poslanců.

Česká kandidátka do komise poté před europoslanci odmítla, že by ji někdy Babišovo podnikání a jeho případné obchodní úspěchy zajímaly. „Pro mne je Andrej Babiš ministr financí, je to předseda politického hnutí,” poznamenala.

„Vím, že vyvstávají debaty o tom, jestli jsem či nejsem podřízená panu Babišovi... Dotýkáte-li se mé nezávislosti, já tady mohu naprosto jasně prohlásit, že jsem nezávislý člověk,” odpověděla Jourová na otázku italské europoslankyně Laury Ferrarové z euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

Chce o své nezávislosti přesvědčit

Pravděpodobná česká eurokomisařka prý doufá, že bude moci europoslance přesvědčit o tom, že i nadále bude nestranná, nezávislá a imunní vůči nejrůznějším tlakům.

Na možný střet zájmů Jourové v souvislosti s Babišovým podnikáním ve dnech před středečním jednáním upozornila například bruselská nevládní organizace Corporate Europe Observatory. [celá zpráva]

Široký rozptyl otázek

Poslance ale zajímala i další témata, jejich rozptyl byl velmi široký. Od podpory malých a středních firem přes ochranu datových toků mezi EU a USA až třeba po začleňování Romů či návraty evropských islamistických bojovníků do jejich domovských zemí.

"Ve hře je ochrana osobních dat i ochrana soukromí. To je něco, o čem se nevyjednává a nesmí se zpochybňovat," zdůraznila. Důvěra Evropy ve Spojené státy byla podle ní "zásadně narušena" po odhaleních Edwarda Snowdena.

Jourová ve středu připomněla, že americké bezpečnostní složky i nadále v jednáních s EU prosazují možnost využívání dat v případě, že z bezpečnostních důvodů vyvstane taková potřeba. To Jourová odmítla. "S takovým přístupem nesouhlasíme, chceme znát vymezení účelu," poznamenala.

Podle Jourové je v EU potřeba rychlá reforma ochrany osobních údajů. "Není možné dále fungovat podle směrnice z roku 1995, která je z diluviálních dob, abych tak řekla," podotkla.

Podpora firem a přístup k Romům

V otázce podpory malých a středních firem se česká kandidátka do komise vyslovila pro to, aby EU nezatěžovala dál "ty, kdo tvoří ekonomický základ společnosti". Slíbila, že budoucí komise Jeana-Claudea Junckera bude legislativní kroky EU poměřovat "kritériem potřebnosti".

Jedna z tazatelek Jourové připomněla, že ČR bývá kritizována za přístup k Romům. "Dotkla jste se bolavého místa," připustila vzápětí kandidátka. Úspěšné začleňování podle ní bude vyžadovat spolupráci na všech úrovních, od evropské po místní, a je dlouhodobou záležitostí i "vzájemného pochopení" mezi většinou a menšinou.

Vyslovila se také proti zneužívání principu volného pohybu osob v EU. Členské státy mají podle ní své vlastní nástroje, jak se s věcí vyrovnat: mohou zjišťovat, zda chování některých lidí není v rozporu s veřejným pořádkem a také zda tyto osoby nezneužívají veřejné prostředky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám