Hlavní obsah

Soud chyboval, když zrušil Rittigovi a dalším zákaz vycestování

• Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Nejvyšší soud (NS) ve středu zkritizoval postup pražského městského soudu, který v březnu zrušil zákaz vycestování pro lobbistu Ivo Rittiga a další čtyři obviněné v kauze jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Proti verdiktu podala stížnost pro porušení zákona ministryně spravedlnosti Helena Válková a NS jí vyhověl s tím, že Městský soud svým rozhodnutím porušil zákon. Verdikt ale nejspíš nebude mít přímý dopad na kauzu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

„Městský soud se nevěnoval všem okolnostem a porušil zákon jak ve prospěch, tak v neprospěch všech obviněných,“ konstatovala předsedkyně senátu Danuše Novotná. Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení aktérů kauzy, a to na návrh obžaloby. Obvinění však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné.

„Městský soud v Praze postupoval při rozhodování o stížnostech ohledně zákazu vycestování nezákonně, když důkazy pečlivě nehodnotil. Šlo o věc, při které mělo docházet k vyvádění peněz získaných trestnou činností do zahraničí, a proto byl postup zvolený obvodním soudem odůvodněný. Městský soud navíc napadená usnesení jen zrušil, nenahradil je vlastními a ani nižšímu soudu neuložil, aby věc znovu projednal,“ zrekapituloval ministerskou stížnost žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nehodlal se skrývat, argumentoval advokát

Podle Rittigova obhájce Vlastimila Rampuly se měl soud zabývat tím, jestli je hrozba útěku do zahraničí reálná a zda tomu něco nasvědčuje. „Soud nijak nedoložil nezbytnost uložení tohoto opatření a zcela se ztotožnil se státním zástupcem, který ale také žádné konkrétní důkazy o hrozbě vycestování do zahraničí nedoložil,“ argumentoval Rampula.

Rampula také tvrdil, že Rittigovo bydliště v Monaku je policii velmi dobře známo, a kdykoli byl lobbista policií v minulosti pozván na výslech, vždy se dostavil. „Vždy ochotně s policií spolupracoval. Jeho pobyt v zahraničí nelze brát jako vyhýbání se spolupráci, je to jeho právo, žít mimo území České republiky. Pokud by nesměl vycestovat, mohl by například ztratit právo rezidentury v Monaku,“ dodal Rampula. Zrušení zákazu vycestování podobně jako správné před NS označili i advokáti dalších obviněných.

Státní zástupce po zrušení zákazu vycestování požadoval pro pět mužů vazbu. Soud mu ale nevyhověl.

Policie šetří další kauzy kolem Rittiga

Vyšetřovatelé v kauze zkoumají kontrakt pražského Dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Rittig figuruje také v dalších kauzách.

Minulý týden jej policie zadržela v souvislosti s vyšetřováním společnosti Oleo Chemical, z níž údajně skupina deseti lidí vyváděla peníze. Liberecký okresní soud na Rittiga vazbu ale opět neuvalil.

Reklama

Výběr článků

Načítám