Hlavní obsah

Silničním pirátům by se měla auta zabavovat běžně, žádá ministr Chovanec

Možnost zabavovat vozy pachatelům trestné činnosti, zejména těm, kteří porušují soudem nařízený zákaz řízení, není třeba zásadněji měnit. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman hodlá žalobce upozornit, aby tuto možnost trestu pečlivě zvažovali. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by chtěl, aby policisté začali tuto sankci běžně a šířeji používat. Zaznělo to na úterní konferenci o kriminalitě, na níž v úterý diskutovali zástupci justice, ministerstev vnitra, spravedlnosti a policie.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Justice má podle Zemana zákonné prostředky, které využívá v případech, kdy chce pachatelům zabavit auto. Musí je ale využívat v souladu se zákonem a sankce pro pachatele musí být přiměřená.

Auto podle Zemana třeba musí patřit pachateli a musí s ním být spáchán trestný čin. "První podmínka často nebývá splněna," podotkl Zeman. Někteří pachatelé podle něj také jezdí velmi levnými auty a po zabavení si koupí jiné.

Policista musí vědět, že jde o běžné opatření

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zdůraznil, že auta se musí zabavovat v celém Česku. Nyní se tak často stává třeba v Ústeckém kraji. "V praxi k tomu dochází a lze to aplikovat ve stávajícím právním režimu. Není potřeba žádná úprava, ale je potřeba vštípit tuto metodiku policii a státním zastupitelstvím jako opatření, které je běžné," dodal Chovanec.

Odborníci na ministerstvu vnitra kromě zabavování aut probírají také problematiku drog nebo administrativní zátěž policistů.

Podle soudce Nejvyššího soudu Pavla Šámala existují instituty k zabavení auta, což ale neznamená, že by se ještě nemohly zlepšit. "Důležité je, aby to bylo rychlé a účinné," uvedl Šámal k zabavování aut. Stát se ale podle něj musí zaměřit hlavně na potlačení drogové kriminality, která často vede k tomu, že zdrogovaní řidiči páchají trestné činy pod vlivem drog.

Pomůže evidence přestupků

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) na konferenci uvedla, že se připravují úpravy trestního řádu, což ale nevylučuje, že se předtím udělají novely některých zákonů, které by zjednodušily a zrychlily trestní postihy pro piráty silnic.

"Bude to v řádech týdnů až měsíců, protože na to bychom neměli čekat," řekla Válková. Jinak se podle ní musejí používat stávající zákonné prostředky. Zlepšit by se měla také evidence přestupků, což by ulehčilo práci žalobců a soudců.

Reklama

Výběr článků

Načítám