Hlavní obsah

Minimální mzdu 11 200 korun navrhuje ministryně Marksová

Minimální mzda v Česku by neměla růst jen v příštím roce, ale i v těch následujících. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) by mohla v roce 2018 dosáhnout výše 11 200 korun. Řekla to v České televizi v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

„Máme zatím odhad ministerstva práce a sociálních věcí, do kterého, samozřejmě, může vstoupit řada různých faktorů. Ale v současné době je odhad, že by minimální mzda musela být 11 200 korun. To znamená, že ta průměrná bude 28 000 korun,“ řekla Marksová v souvislosti s tím, že se vláda ve svém programovém prohlášení zavázala k tomu, že s ohledem na vývoj přiblíží minimální mzdu k 40 procentům té průměrné.

Marksová upozornila, že se zatím jedná o prvotní odhad jejího resortu, záleží na vývoji ekonomiky. „Řekli jsme si na tripartitě, že si ještě do konce roku dáme harmonogram, v němž bychom chtěli tyto odhady zakotvit a diskutovat o nich,“ doplnila.

Podle ministryně Česká republika v rámci Evropské unie zaostává nejen v absolutní výši minimální mzdy, ale i v rozdílu mezi ní a mzdou průměrnou.

Vláda minulý týden schválila navýšení minimální mzdy o 700 korun od Nového roku. Ta by tak měla činit 9200 korun. Tripartita se přitom původně dohodla o navýšení o 500 korun. Na nedodržení dohody si stěžovali zástupci zaměstnavatelů.

Ti také argumentují, že navýšení minimální mzdy způsobí těžkosti některých podnikům. Odbory ale tvrdí, že jim to naopak paradoxně pomůže, protože lidé s více penězi u nich budou více nakupovat.

Anketa

Souhlasíte s minimální mzdou 11 200 korun?
Ano
77,4 %
Ne
21,5 %
Nevím
1,1 %
Celkem hlasovalo 10554 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám