Hlavní obsah

Volič neuvěří štěkání na všechny okolo, říká letňanský starosta

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozpory v ODS jsme nedokázali překonat, připouští v rozhovoru pro Právo letňanský starosta Ivan Kabický. Je to jeden z důvodů, proč nekandiduje v komunálních volbách do městského zastupitelstva. Muž, který je také obžalovaný v kauze Opencard, přiznává, že právě tato aféra vedla k obavám radních i v jednotlivých městských částech a změnila způsob jejich hlasování.

Foto: Právo

Ivan Kabický

Článek

Ještě před rokem a něco jste byl primátorovým náměstkem pro zdravotnictví. Nyní do městského zastupitelstva ani nekandidujete. Proč?

Rozhodl jsem se před tím, než jsem rezignoval, když jsem věděl, že moc v Praze převezme TOP 09, a to kvůli velkým rozporům v ODS. Nedokázali jsme je překonat. Oznámil jsem veřejně, že se vracím do Letňan a že budu dělat poctivou práci v barvách ODS. Měl jsem nabídky od různých subjektů na poměrně vysoké posty do městského zastupitelstva. TOP 09 i hnutí ANO jsem s úctou odmítl.

Nezastírám, že jsem si uvědomil, že figuruji stejně jako exprimátor Bohuslav Svoboda v kauze Opencard. Věděl jsem, že Svoboda bude kandidovat. Přestože si myslím, že opencard je politická kauza, nechtěl jsem, aby nás takových bylo na kandidátce více.

Čelíte tedy také obžalobě za rozhodnutí o opencard zkraje roku 2012?

Ano, všichni jsme na tom stejně. O opencard se tehdy hlasovalo v radě 10:0. Od té doby se při rozhodováních vždycky jeden zdržuje. Je to asi právě z toho důvodu, aby policie měla složitější úkol zjistit, kdo se zdržel. Byl jsi to ty, anebo támhleten?

Nastal obrovský precedens, zastupitelstva i radní, a to i v městských částech, se teď bojí, dávají si pozor, aby nehlasovali všichni stejně. Dobře si vzpomínám, že my jsme o opencard diskutovali asi hodinu a půl a jednoznačně jsme se přiklonili k posudkům, které říkaly, jak máme hlasovat. Měl jsem na starost zdravotnictví a každý radní si přece obhajuje svoje tisky.

Proč jste jako mnozí jiní pražskou ODS neopustil, věříte v lepší časy?

Pražská ODS se rozdrobila, uzavřela se ve svých oblastech, strach ze ztráty pozic je obrovský. Pražské vedení ale nezavelelo k útoku, jako to udělal předseda Petr Fiala.

Příkladem může být Praha 8, kampaň se orientuje na první místopředsedkyni Vlaďku Ludkovou. Poutače o ní říkají, že je na medu. Marně tam hledáte ODS. Tomu absolutně nerozumím. Taková disharmonie je zarážející, přitom vedení Prahy přemýšlí nad tím, proč se značka ODS drobí.

Co tedy ODS postrádá?

Nesmírně mi vadí, když ODS o sobě tvrdí, že je jediná pravicová a konzervativní. Už to dávno neplatí, vždyť daně jsme zvyšovali i snižovali a nejsme ve Velké Británii. Musíme si tyto věci říci, ale bojíme se toho. Měli jsme vytvořit nový program, volič nám neuvěří takové to štěkání na všechny okolo, že to dělají blbě.

Upozorňoval jsem před časem, že když ODS ztratí členskou základnu, nebude mít peníze. Dnes jsou dluhy a náhle hledáme, z čeho je zaplatíme. Vyhlásili jsme sbírku, ale mnozí řeknou, proč by měli přispívat, když si sami platí kampaň. Domnívám se, že ODS má šanci k další existenci, ale po volbách musí udělat řadu změn. Kongres, o kterém se proslýchá, že má být v lednu, musí přinést brutální změnu stanov.

Měla by být v opozici pražská ODS, pokud zde prohraje volby? Anebo je lepší být alespoň v nějaké koalici na magistrátu?

Subjektivně bych řekl, že kdyby bylo klasické vedení, měli bychom tu strategii. S předsedou pražské ODS Filipem Humplíkem jsem hovořil naposledy před půl rokem. Fandím mu, ale říkal jsem mu, že jako nováček má obrovskou nevýhodu. Nevytváří si žádný koaliční potenciál.

Neslyšel jsem dosud, kdo je partnerem ODS, jaké má předpoklady úspěchu. Každý subjekt usiluje o vítězství, a pakliže předpokládá, že nevyhraje, musí mít strategii, jak dál. Musí říci, jestli je to vlámat se do koalice za každou cenu. Pokud ale v Letňanech skončíme třetí na pásce, nebudeme říkat, že musíme být za každou cenu v radě. Volič pak rozumí a dokáže na to reagovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám