Hlavní obsah

Británie odmítá zaplatit Česku 100 miliónů za vyčerpané podpory v nezaměstnanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie dluží České republice 100 miliónů korun, ale tuto sumu jí odmítá vyplatit. Britové tyto peníze Česku dluží za výplaty podpor v nezaměstnanosti Čechů, kteří dříve ve Spojeném království pracovali. Uvedla to stanice Radiožurnál, která se opírá nejen o diplomatické zdroje, ale problém potvrdila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je jasné, že opravdu je to chyba na straně Velké Británie,“ řekla ministryně Marksová Radiožurnálu. Česko se podle jejích slov chce spojit i s Polskem a Slovenskem, kterým Britové také dluží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Britský dluh vznikl kvůli tomu, že v Británii pracovala řada Čechů, kteří si ale uchovali takzvané centrum zájmu v Česku. Díky tomu měli po návratu nárok na vyplácení dávek v nezaměstnanosti, pokud si doma nenašli práci.

Podle evropského práva Česko po Británii požaduje refundaci části těchto dávek, protože zmiňovaní Češi v Británii řádně platili daně, a tím přispívali do britského státního rozpočtu.

EU je na straně Česka

Británie se proto měla na vyplácení jejich dávek v nezaměstnanosti v Česku částečně podílet, a to po dobu tří až pěti měsíců, v závislosti na tom, jak dlouho konkrétní člověk v Británii pracoval.

Londýn už měl Česku vyplatit 60 miliónů korun, dalších 40 miliónů bude splatných v brzké budoucnosti. Británie však dluh odmítá jako celek. Argumentuje tím, že kdyby tito Češi do Británie přijeli nyní, neměli by v ní nárok na dávky v nezaměstnanosti.

Na stranu Česka se postavila i Evropská komise s tím, že Británie musí zaplatit. Londýn to však odmítl s tím, že stanovisko výboru není právně závazné.

Reklama

Výběr článků

Načítám