Hlavní obsah

Lídři na roztrhání. Na Sněmovnu zapomněli, objíždějí náměstí

Právo, Tomáš Nývlt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou jich plná náměstí a ulice, byť je jich jen pár. Řeč je o partajních šéfech, kteří jsou dva týdny před komunálními a senátními volbami na roztrhání a vyhýbají se tak například interpelacím ve Sněmovně. Předsedové stran před každodenní vládní a sněmovní rutinou dali přednost kampani v terénu. A přestože ani jeden z nich nikam nekandiduje, táhnou po republice s méně známými kolegy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí Ano Andrej Babiš rozdává během volební kampaně pro podzimní komunální a senátní volby koblihy.

Článek

To je případ premiéra a šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky a lídra ANO Andreje Babiše, kteří to za svou absenci několikrát tento týden schytali od opozičních poslanců, ale třeba i předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Sobotka nezastírá, že dal přednost volebním výjezdům do krajů místo parlamentu. Ve čtvrtek byl na severu Moravy, ve středu byl v jižních Čechách. Ze Sněmovny se vždy omluvil z pracovních důvodů.

Máme v ANO sice plno nových lidí, ale občané jsou na mě v krajích zvědaví a našim místním organizacím říkají, abych za nimi přijel.
Andrej Babiš, šéf hnutí Ano

„Před ponorkou ve Sněmovně jsem dal přednost občanům. Je to skvělá zpětná vazba a můžu to doporučit jak vládním, tak opozičním politikům,“ řekl Právu. Sobotka uznává, že ČSSD kampaň do značné míry postavila na něm. „Je to určitě moje snaha podpořit kandidáty soc. dem., ale současně září a začátek října využiji k tomu, abych mluvil s lidmi,“ dodal.

Chodí se na Babiše

Častým návštěvníkem v regionech je i Babiš. Před novináři si ministr financí v nadsázce zanaříkal, že ho na mítinky vodí jako medvěda. „Máme v ANO sice plno nových lidí, ale občané jsou na mě v krajích zvědaví a našim místním organizacím říkají, abych za nimi přijel,“ sdělil Právu. Mezi lidi ale prý chodí rád.

„Ráno jsem rozdával koblihy, pak jsem na autogramiádě podepsal 230 knížek. Po depresi ve Sněmovně mě to dobíjí, je to takové antidepresivum. Lidé se ke mně chovají normálně a přátelsky a to je to, co mě na té práci drží,“ dodal. Babiš se také z jednání Sněmovny omluvil kvůli práci.

TOP 09 tradičně láká na Karla s dýmkou

Jenže absence členů vlády nejsou po chuti pravicové opozici. Její poslanci se tento týden několikrát rozčilovali, že premiér a někteří ministři do Sněmovny nedorazili. Například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura Sobotkovu absenci komentoval slovy: „Pan premiér dělá kampaň a my tady budeme sedět do jedenácti do noci.“ Místopředseda dolní komory Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) označil Sobotkovu neúčast na včerejších interpelacích za pohrdání Sněmovnou.

Předseda vlády není člověk, který se zavře do své kanceláře, ale člověk, který se chce setkávat s lidmi.
Karel Březina, šéf volební kampaně ČSSD

Lákadlem kampaně TOP 09 má být tradičně „Karel s dýmkou“, logo se Schwarzenbergovou tváří je na každém plakátu a billboardu. Předseda TOP 09 objíždí větší města, ve čtvrtek ho předvolební štáb vyslal do několika měst v jižních Čechách. Podle Schwarzenberga je přirozené, že předseda strany pomáhá místním organizacím nalákat lidi na náměstí.

Výjezdy šéfu jsou běžné

„Jediná výhoda je, že když se objeví celostátní lídři, přijde tam někdy víc lidí. A místní kandidát se může více lidem představit,“ řekl Právu. Zástupci stran výjezdy svých předsedů považují za běžné.

Šéf volební kampaně ČSSD Karel Březina řekl Právu, že soc. dem. se ukazuje jako týmová strana.  „Není důležité, kdo jde do voleb, ale že kandiduje ČSSD. Předseda vlády není člověk, který se zavře do své kanceláře, ale člověk, který se chce setkávat s lidmi,“ uvedl.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska kandidáti topky nejsou nezávislí, ale představují programové hodnoty partaje: „Karel Schwarzenberg je předsedou naší strany, naši kandidáti jsou nositeli těch hodnot, které my do politiky prosazujeme.“

Pochopení pro Babišovu nepřítomnost má i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Pan Babiš objíždí republiku a skládá účty ze své práce,“ poznamenal pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám