Hlavní obsah

Živnostníkům hrozí ve stáří chudoba, varuje šéf důchodové komise

Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Čeští živnostníci si musí začít na důchod více spořit, jinak jim ve stáří bude hrozit chudoba. V rozhovoru pro páteční Právo to řekl předseda Odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček. Vedle toho považuje za nesmysl, aby například loni narozené děti odcházely do důchodu až v 73 letech, jak s tím počítá současná legislativa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Odvody osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) jsou podle Potůčka „neuralgickým bodem“ prvního, tedy státního pilíře důchodového systému.

„V loňském roce do něj OSVČ přispívaly v průměru jen 35 procent toho, co za jednoho pojištěnce společně odváděli zaměstnanci a zaměstnavatelé. V okolních zemích, jako je Rakousko nebo Německo, to činí 80 až 90 procent,“ upozornil Potůček, který jako profesor učí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Tím, jak jsou odvody OSVČ malé, sice na tom podle Potůčka na první pohled ušetří, ale ve chvíli, kdy odcházejí do důchodu, většinou spláčou nad výdělkem. „První pilíř je sice nastavený tak, že je nenechá úplně v bryndě, ale protože jejich příspěvky byly minimální, ocitají se často na pokraji nebo i v pásmu chudoby,“ zdůraznil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Potůček

Podle předsedy důchodové komise by proto měly být rychle provedeny změny v příslušných zákonech. „Tak, aby OSVČ znovu odváděly to, co odváděly v 90. letech a ještě na začátku tohoto tisíciletí. Dalším pozitivním efektem tohoto manévru by bylo výrazné snížení motivace ke švarcsystému, onomu hnisajícímu vředu české ekonomiky,“ navrhuje Potůček.

Věk odchodu do důchodu podle dnes platného zákona roste do nekonečna, takže například loni narozené děti by měly odcházet do důchodu ve třiasedmdesáti letech. „To je nesmysl. Nejen z psychologického hlediska, ale hlavně ve vztahu k reálným životním ekonomickým a sociálním podmínkám lidí,“ avizoval Potůček otevření dalšího citlivého tématu.

Reforma penzí má být prospěšná všem

Nešetřil přitom ani kritikou na adresu penzijní reformy prosazené bývalou Nečasovou vládou. Jejím výsledkem totiž bylo, že si pohoršila naprostá většina současných i budoucích důchodců.

„Hlavním cílem reforem z dílny bývalého premiéra a jeho ministra práce a sociálních věcí bylo ušetřit na důchodcích vem kde vem. To, co vedlo jejich kroky, byl omezený pohled účetního na to, jak na nich co nejvíce uspořit,“ uvedl Potůček.

Současně ujistil, že nová Odborná komise pro důchodovou reformu hodlá navrhnout takovou reformu, která bude dlouhodobě prospěšná všem.

Celý rozhovor s šéfem důchodové komise Potůčkem si lze přečíst v pátečním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám